Ψήφισμα για την απόλυση της συνδικαλίστριας καθαρίστριας Μαλκοζάτας Ποτυράλα

Στις 6/7 το αφεντικό της εταιρίας «ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΑΛΕΞΙΟΥ & ΣΙΑ ΕΕ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΚΤΗΡΙΩΝ», που έχει αναλάβει εργολαβικά τον καθαρισμό των κτηρίων της πανεπιστημιούπολης του Καποδιστριακού, επιχείρησε για πρώτη φορά να απολύσει την εργαζόμενη Μαλκοζάτα Ποτυράλα λόγω της αγωνιστικής – συνδικαλιστικής παρουσίας της στο χώρο εργασίας της (αν και προφανώς βρέθηκαν άλλες, συκοφαντικές δικαιολογίες για την απόλυση).


Όταν η πρώτη αυτή απόπειρα ματαιώθηκε λόγω της παρέμβασης εργαζομένων, φοιτητών και αλληλέγγυων, το εν λόγω αφεντικό βρήκε μία ακόμα πιο χυδαία αφορμή. Στις 13/7, αφού η εργαζόμενη ζήτησε τη νόμιμη άδεια που δικαιούταν ώστε να παραστεί στην κηδεία του πατέρα της στην Πολωνία,η εργολάβος της ανακοίνωσε εκ νέου ότι απολύεται. Και πάλι όμως, υπό την πίεση αλληλέγγυων η αφεντικίνα αναγκάστηκε να ανακαλέσει για άλλη μια φορά την παράνομη απόλυση της εργαζόμενης, ενώ αναγκάστηκε να της δώσει και την άδεια που δικαιούταν.

Η απόλυση τελικά ήρθε την στιγμή που η Μαλκοζάτα Ποτυράλα βρισκόταν ακόμα σε άδεια, στις 27/7. Είναι προφανές ότι το αφεντικό προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το γεγονός των καλοκαιρινών διακοπών ώστε να αποφύγει τις δράσεις αλληλεγγύης προς την εργαζόμενη. Παρ’ όλα αυτά στην επιθεώρηση εργασίας που έγινε την Παρασκευή 15/10 η απόφαση ήταν υπέρ της εργαζόμενης και η απόλυση κρίθηκε παράνομη. Η αφεντικίνα όμως δεν την έχει πάρει μέχρι σήμερα πίσω .

Στο χώρο του καθαρισμού και των εργολαβιών τέτοια φαινόμενα είναι συχνά, με την καταπάτηση και των πιο στοιχειωδών εργασιακών κεκτημένων και τις απολύσεις και την τρομοκρατία (όταν δεν επιστρατεύεται το βιτριόλι, όπως στην περίπτωση της Κ. Κούνεβα) ως τα όπλα των αφεντικών σε όποιον και όποια αγωνίζεται. Η Μαλκοζάτα Ποτυράλα, όπως και πολλές άλλες από τις καθαρίστριες που αντιδρούν σ’ αυτό το εργασιακό καθεστώς, απολύθηκε σε ένδειξη παραδειγματισμού. Σήμερα που με πρόφαση την κρίση τα αφεντικά επιχειρούν να τσακίσουν τις αντιστάσεις μας ώστε να μας εκμεταλλεύονται αποτελεσματικότερα, είναι απαραίτητο να μην αφήσουμε καμία εργαζόμενη μόνη της.

Οι απολύσεις είναι το όπλο των αφεντικών

Η αλληλεγγύη το δικό μας

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΗΣ ΜΑΛΚΟΖΑΤΑ ΠΟΤΥΡΑΛΑ