3o κείμενο εργαζομένων στη “Μπούκα”

Μετά από μία σειρά αποτυχημένων συναντήσεων μεταξύ των εργαζομένων και της εργοδοσίας στην επιχείρηση της Μπούκας, όπου η εργοδότες αρνούνταν συνεχώς να κάνουν λόγο για την καταβολή των δεδουλευμένων, λέγοντας χαρακτηριστικά –δεν έχουμε να πούμε τίποτα γι’ αυτά που ζητάτε-, στις 8 Απριλίου ενημερωθήκαμε για την έκδοση των απολύσεών μας. Καλεστήκαμε λοιπόν να τις υπογράψουμε, για να μας καταβληθούν οι «νόμιμες» αποζημιώσεις.

Όμως η κοροϊδία συνεχίζεται.

Τον Ιούνιο του 2010, μαζί με τη διακοπή των ενσήμων από την εργοδοσία, κατατέθηκαν εν αγνοία μας οικειοθελείς αποχωρήσεις (παραιτήσεις), σφραγισμένες από τους παραπάνω. Το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, η εργοδοσία μαζί με τον λογιστή της επιχείρησης κατέθεσαν πλαστές συμβάσεις εργασίας (προσλήψεις), υπογράφοντας οι ίδιοι για τους εργαζόμενους, με άλλες ώρες και μέρες από αυτές που δουλεύαμε.

Λόγω των οικειοθελών αποχωρήσεων που κατατέθηκαν εν αγνοία μας και των πλαστών συμβάσεων εργασίας, εμφανιζόμαστε ως εργαζόμενοι με ημερομηνία πρόσληψης από 01-09-2010. Έτσι η νόμιμη αποζημίωσή μας είναι μηδενική και το ποσό που αποδόθηκε στον καθέναν από εμάς υπολογίστηκε από τα παραποιημένα από τους εργοδότες, υπόλοιπα του δώρου πάσχα, του επιδόματος αδείας και της αποζημίωσης αδείας.

Για τους ανασφάλιστους εργαζόμενους η εργοδοσία αρνήθηκε να καταβάλλει κάποιο ποσό αν δεν υπογραφεί ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που να αναφέρει πως δεν έχουν καμία παραπάνω αξίωση στο μέλλον από αυτούς.

Παρόλα αυτά, συλλογικά επιλέξαμε να υπογραφούν οι απολύσεις των 5 ασφαλισμένων εργαζόμενων με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας, για να καλυφθούν οι άμεσες βιοποριστικές μας ανάγκες. Με τη διαδικασία της απόλυσης λήγει και η επίσχεση εργασίας που ασκήθηκε στις 11 Μάρτη.

Συνεχίζουμε όμως μέσω της καταγγελίας στην επιθεώρηση εργασίας, να διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας(βραδινά, κυριακές, μέρες αδείας κ.α. καθώς και τους απλήρωτους μισθούς ενάμιση μήνα).

Μετά από ένα μήνα «σιωπής» από την εργοδοσία

εντείνουμε τη στάση μας πιο επιθετικά.

Ο αγώνας συνεχίζεται…

Συνέλευση εργαζομένων στο εστιατόριο Μπούκα στη Θεσσαλονίκη

11-04-2011