Παρέμβαση στην πιάτσα του Μπιτ Παζάρ, απεργία 1 Δεκέμβρη 2011

Κείμενο που μοιραζόταν σε εργαζομένους και πελάτες και διαβαζόταν από την μικροφωνική κατά την διάρκεια της βραδινής παρέμβασης στην πιάτσα του Μπιτ Παζάρ την ημέρα γενικής απεργίας:

Ως Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων Θεσσαλονίκης θεωρούμε την κάθε απεργία ευκαιρία για να βρεθούμε εμείς οι από τα κάτω, να οργανωθούμε και να αναζητήσουμε τους δρόμους για ακηδεμόνευτους αγώνες, να ζυμωθούμε και να μηχανευτούμε τους τρόπους δράσης που θα πάνε μπροστά αυτό που λέμε αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων και αντίσταση στους χώρους εργασίας. Σε κάθε απεργία επιλέγουμε να βρισκόμαστε στον δρόμο με δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, επειδή θεωρούμε πως είναι το ελάχιστο που μπορούνε να κάνουμε στους καιρούς που ζούμε για να σταθούμε δίπλα σε συναδέλφους, να επικοινωνήσουμε το λόγο μας με την υπόλοιπη κοινωνία.

Το Μπιτ  Παζάρ είναι παλιά και παραδοσιακή πιάτσα της πόλης. Όπως παραδοσιακή είναι και η εκμετάλλευση των εργαζομένων. Οι συνθήκες εργασίας είναι λίγο-πολύ γνωστές: άθλια μεροκάματα, 3 εώς 3,5 ευρώ την ώρα, παραδοσιακά μαύρα, τα δώρα και οι άδειες δεν υπήρξαν ποτέ, ενώ οι υπερωρίες είναι (παραδοσιακά κι αυτές) απλήρωτες, και το αυξημένο μεροκάματο για Κυριακές και αργίες είναι μακρινό παρελθόν. Στην περίπτωση των μεταναστών-μεταναστριών και σ’ αυτή την πιάτσα εργάζονται στα πιο υποτιμημένα πόστα και ίσως υπό ακόμη χειρότερες συνθήκες. Επίσης, πολλές φορές οι συνάδελφοι – ισσες υποχρεώνονται να αναλάβουν το μίζερο ρόλο του κράχτη. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των παραπάνω συνθηκών παίζει η άτυπη συνεννόηση και ενότητα των αφεντικών, που θέτει τα δεδομένα της εκμετάλλευσής μας. Αυτές οι συνθήκες εργασίας επικρατούν σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά του κλάδου, επιλέγουμε όμως σήμερα, με αφορμή την απεργία να παρέμβουμε εδώ, όπου η μαζική εκμετάλλευση της δουλειάς μας δε σταματά ούτε και στις γενικέ απεργίες.

Σήμερα (και για όλη τη μέρα) είναι απεργία. Σήμερα επιλέγουμε να μην παράγουμε και να μην καταναλώσουμε. Γιατί οι ζωές μας υποτιμώνται καθημερινά και το να μπλοκάρουμε την παραγωγή και την κατανάλωση είναι ένας τρόπος να δείξουμε στα αφεντικά μας πως μπορούμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα και να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Ας σκεφτούμε, την επόμενη φορά που θα πρέπει να πληρώσουμε για ιατρικές εξετάσεις, αν αξίζει να διεκδικήσουμε την ασφάλιση μας, ας σκεφτούμε την επόμενη φορά που θα φύγουμε κομμάτια από τη δουλειά, αν αξίζει να διεκδικήσουμε τις υπερωρίες μας.

Ας σκεφτούμε όσοι και όσες αντιμετωπίζουμε τη δουλειά αυτή ως προσωρινή, πως το “για λίγο” συνήθως γίνεται πολύ.

Ας σκεφτούμε την επόμενη φορά που θα μας απολύσουν και θα πρέπει να ξαναψάξουμε για δουλειά και αφεντικό, αν αξίζει να διεκδικήσουμε την αποζημίωση μας.

Κι εσύ απεργέ σκέψου στην επόμενη απεργία αν μετά την πορεία θα ξαναγίνεις καταναλωτής, στηρίζοντας τα αφεντικά να εκμεταλλευτούν περισσότερο συναδέλφους και συναδέλφισσες μας που δεν μπόρεσαν να απεργήσουν.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον εκφοβισμό των αφεντικών
ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ σε όλους τους χώρους εργασίας
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μεταξύ των εργαζομένων

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσ/νίκης
(και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού)

Για επικοινωνία με το σωματείο:
https://ssmthess.espivblogs.net
e-mail: swmateioservitorwn@yahoo.gr
τηλέφωνο:6957412529
Συνέλευση του Σωματείου, κάθε Δευτέρα 4:00 μ.μ. στη Μόδη 1