Για τις παρεμβάσεις στο Θεαγένειο Νοσοκομείο

….που έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβρη ενάντια στην είσπραξη του 5ευρου εισιτηρίου στον προληπτικό έλεγχο του Θεαγενείου Νοσοκομείου.

Τώρα και πρόληψη στη μοναδική τιμή των 5 ευρώ;

Ο λόγος γίνεται για την επιβολή αντιτίμου 5 ευρώ στις ασθενείς που εξετάζονται σε τμήματα πρόληψης του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσ/νίκης (τεστ Παπανικολάου, μαστογραφία). Το 5ευρο εισιτήριο, βάσει νόμου, έχει εισαχθεί πια σε όλα τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, κλείνοντας την πόρτα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν. Και παρά την εγκύκλιο που απαγορεύει (ακόμα) την είσπραξή του στους χρόνια πάσχοντες και στον προληπτικό έλεγχο, όπως και στην εφημερία, οι διοικήσεις των περισσότερων νοσοκομείων το εισπράττουν λειτουργώντας ακριβώς όπως και στο Θεαγένειο: με όρους επιχείρησης.

Και η κοστολόγηση της υγείας δε σταματάει εδώ

Τα παρακάτω νούμερα είναι ενδεικτικά: 5 ευρώ εισιτήριο για το νοσοκομεία, πληρωμή των εξετάσεων από τους ανασφάλιστους/ες από 5 ευρώ για μια ακτινογραφία έως 300 ευρώ για μια μαγνητική και 950 ευρώ για μία γέννα, 60-70 ευρώ για τα απογευματινά ιατρεία-ιδιωτικά μαγαζάκια, 1 ευρώ στον ΕΟΠΠΥ για κάθε συνταγή, ενώ τα 25 ευρώ εισιτήριο που συζητιόντουσαν το Νοέμβρη για εισαγωγή στο νοσοκομείο αποσύρθηκαν προς το παρόν αλλά ποιος μας λέει ότι δε θα επιστρέψουν… Στο μεταξύ και οι ίδιες οι υπηρεσίες υγείας χειροτερεύουν: νοσοκομεία κλείνουν, φάρμακα βγαίνουν από τις λίστες των ταμείων ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά είναι τραγικές.

Με λίγα λόγια, θα πρέπει να πληρώνουμε όλο και περισσότερα από την τσέπη μας για την ίδια μας την περίθαλψη, για να μπορούμε να είμαστε πιο αποδοτικοί κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι ή να ψάχνουμε ως άνεργοι/ες πιο αποδοτικά για δουλειά. Ούτε όμως πιστεύουμε ότι η κατάσταση πιο πριν στα νοσοκομεία κάλυπτε τις ανάγκες μας, και πιο πριν άλλωστε υπήρχαν φακελάκια ή  γιατροί που στήνανε μαγαζάκια στις πλάτες ασθενών και με τις ευλογίες των φαρμακευτικών εταιρειών. Αν λοιπόν ακόμα και τότε η υγεία περιελάμβανε διαχωρισμούς ανάμεσα σε αυτούς που είχαν να πληρώσουν και σε όσους δεν είχαν, τώρα λαμβάνει χώρα από το κράτος μια τέτοια πλήρης εμπορευματοποίηση της περίθαλψης, ώστε ο παραπάνω διαχωρισμός θα γίνει απόλυτος. Απόλυτος για όσους/ες θα πεταχτούν έξω από τη μηχανή του κέρδους: ανασφάλιστους/ες ή μετανάστες/ριες που «ξαφνικά» αντιπροσωπεύουν την αιτία του κακού για κάποιους. Με τον ίδιο τρόπο που πετιούνται απ’ έξω από βασικές υπηρεσίες για την επιβίωσή μας όσοι/ες δεν έχουν να πληρώσουν, όπως π.χ. το ρεύμα ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Να συναντηθούμε σε κοινούς αγώνες ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας

Από το Νοέμβρη συνελεύσεις εργαζομένων (Healthworkers-εργαζόμενοι στη βιομηχανία της υγείας, σωματείο σερβιτόρων μαγείρων) και γειτονιάς (ανοιχτή συνέλευση αγώνα Άνω Πόλης, ανοιχτή συνέλευση αγώνα κατοίκων Τούμπας) παρεμβαίνουν στον προληπτικό έλεγχο του Θεαγενείου Νοσοκομείου, συζητώντας με τις χρήστριες των υπηρεσιών υγείας στην πρόληψη και με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, ενάντια στην είσπραξη του 5ευρου εισιτηρίου και την υποβάθμιση της περίθαλψης. Αυτές οι παρεμβάσεις βρήκαν απέναντί τους το lock out, δηλαδή το κλείσιμο των ταμείων ώστε να μην εξυπηρετούνται όσες περίμεναν να εξεταστούν, προσπαθώντας έτσι τα στελέχη του νοσοκομείου να στρέψουν τον κόσμο που βρισκόταν στην αναμονή ενάντια στην παρέμβαση. Την Τρίτη 5/2 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση και στη διοικήτρια του Θεαγενείου, όπου και τέθηκε ότι μέσα στην κρίση είναι εγκληματικός ο αποκλεισμός κατά αυτό τον τρόπο ντόπιων και μεταναστριών από την πρόληψη, χώρια από ότι προσκρούει στις ισχύουσες νομικές διατάξεις. Η απάντηση ήταν ότι το νοσοκομείο θα έχει 15% μειωμένο προϋπολογισμό φέτος, και άρα δε συζητιέται καμία μείωση στα έσοδα! Μπαίνει λοιπόν το ζήτημα: όλοι/ες εμείς που περισσεύουμε από αυτή τη μηχανή του κέρδους, θα κανιβαλιστούμε ελπίζοντας να πατήσουμε στο πτώμα του διπλανού μας ή θα συναντηθούμε σε κοινούς αγώνες, χρήστες/ριες των υπηρεσιών υγείας και εργαζόμενοι του Θεαγενείου;

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ενάντια στους αποκλεισμούς από την περίθαλψη.

ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ.