καταβολή των χρωστούμενων ενσήμων στο γυράδικο Porkitto

Τα παρακάτω γράφτηκαν με αφορμή την απόλυση ενός ακόμη πακετά από το γυράδικο Porkitto. Η απόλυση αυτή έγινε επειδή ζήτησα όσα ένσημα μου αναλογούσαν. Τα ένσημα αυτά υπολογίζονται ακόμη και με 12ωρα και 14ωρα που εργαζόμουν 6 μέρες και πολλές φορές 7 μέρες εργασίας από τις 7 της εβδομάδας, ενώ τα αφεντικά μου κολλούσαν δύο 2ωρα την εβδομάδα (το ίδιο συμβαίνει και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του μαγαζιού). Και όλα αυτά κάτω από ένα καθεστώς εργασίας, στο οποίο δεν προλάβαινα να  φάω ή έπρεπε να φάω βιαστικά για να πάω τις επόμενες παραγγελίες. Αυτό συνέβαινε κυρίως επειδή το ένα εκ των δύο αφεντικών (με την σιωπηρή συναίνεση και του δεύτερου) έδιωχνε όποτε ήθελε συναδέλφους πακετάδες με το δεδομένο ότι υπάρχουν πολλοί πακετάδες που ψάχνουν απεγνωσμένα εργασία με αποτέλεσμα να πρέπει να βγάλουμε τη δουλειά λιγότερα άτομα.

Έτσι πήγα με συνάδελφο από το σωματείο σερβιτόρων και μαγείρων να ζητήσω τα δεδουλευμένα μου, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Τα αφεντικά ξαφνιάστηκαν διότι δεν περίμεναν τέτοια κίνηση εκ μέρους μου. Ως αποτέλεσμα αυτού και μέσα στη σύγχυση της η γυναίκα του πρώτου αφεντικού ξεκίνησε να ουρλιάζει σε ένα πραγματικό ρεσιτάλ μέσα στο ίδιο τους το μαγαζί. Ύστερα από λίγα λεπτά ‘’συζήτησης’’ κάλεσαν τον δικηγόρο τους, ο οποίος ήρθε έντρομος και μας απείλησε με μηνύσεις, επειδή λειτουργήσαμε εκβιαστικά, σύμφωνα με τα λεγόμενα του. Εν τέλει καταφέραμε και φύγαμε από το μαγαζί δεχόμενοι να μου κολλήσουν τα ένσημά μου.

Αυτή η κίνηση έγινε για να καταλάβουν τα αφεντικά, αλλά και οι συνάδελφοι-εργαζόμενοι αυτού του μαγαζιού ότι δεν είμαστε αναλώσιμοι και ότι τα δεδουλευμένα μας ή θα μας τα δώσουν ή θα τα διεκδικήσουμε με αγώνες. Θεωρείται πλέον δεδομένο να εργαζόμαστε χωρίς ασφάλιση, με λιγότερα χρήματα, με δικό μας μηχανάκι και ότι συνεπάγεται μ’ αυτό (βενζίνες, έξοδα συντήρησης κ.α.). Αυτά τα έχουν κερδίσει τα αφεντικά με το πέρας του καιρού χωρίς καμία αντίσταση. Πρέπει λοιπόν να ξανά αποκτήσουμε σε μία προσπάθεια για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εγώ προσωπικά το μόνο που ζητώ είναι να μου κολλήσει τα ένσημα που μου αναλογούν. Ο αγώνας μας για καλύτερες συνθήκες εργασίας συνεχίζεται

 

Ο απολυμένος του γυράδικου PORKITTO

 

Ύστερα από παρέμβαση του σωματείου σερβιτόρων μαγείρων και λοιπόν εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού Κ. Μακεδονίας και της Πρωτοβουλία Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Οδηγών Δικύκλου Θεσσαλονίκης ”τα τσακάλια” ο εργοδότης του γυράδικου Porkitto  κόλλησε για τους 2 μήνες εργασίας ( Μάιος – ιούνιος)  στον συνάδελφο διανομέα τα ένσημα για τις μέρες εργασίας του. Με σωματεία βάσης και αγώνες εργατών γκρεμίζουμε τον κόσμο των αφεντικών.