παρέμβαση στα HOT HOT burger bar Θεσσαλονίκης την ημέρα πανελλαδικής δράσης στον συνάδελφο Κώστα Π.

    ΤΑ  ‘’ΗΟΤ ΗΟΤ BURGER BAR’’  ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΚΔΙΚΗΘΟΥΝ ΟΠΟΙΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ  ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ

 

Η εταιρεία HOT HOT burger bar που δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας. Έκτοτε μέσα σε λίγα χρόνια η εταιρεία έχει επεκταθεί με ταχύτατους ρυθμούς, ανοίγοντας δεκάδες υποκαταστήματα στην Αττική, αλλά και στην επαρχία.Παρόλο  το καθεστώς της οικονομικής κρίσης ειδικά τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι αναπτύσσονται ραγδαία αλυσίδες καφέ  και ταχυεστίασης στον κλάδο μας. Μαγαζιά που ανοίγουν σαν τα μανιτάρια με μπόλικη διαφήμιση και  φανταχτερές βιτρίνες. Τα προϊόντα ελκυστικά και η πελατεία μεγάλη, τα πάντα φαίνονται ιδανικά ,αλλά είναι όμως έτσι? Οι εργαζόμενοι που δουλεύουμε σε αυτά τα καταστήματα άραγε τι έχουμε να πούμε? Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στα καταστήματα – αλυσίδες αποτελεί πια  γενική συνθήκη. Εξαντλητικά βραδινά ωράρια, υπερεργασία, μισά ένσημα, ανύπαρκτες άδειες και επιδόματα και γενικά ένα συνολικό πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Και όλα αυτά για λίγα μόνο ευρώ τα οποία αποτελούν το τυράκι για την εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας. Επιπλέον αυτές οι αλυσίδες καταστημάτων λειτουργούν με το καθεστώς της μητρικής εταιρίας και των franchise καταστημάτων. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για  μας τους εργαζόμενους? Στην ουσία σημαίνει ότι υπάρχουν σε όλες αυτές τις μεγάλες εταιρίες κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζονται από την διοίκηση της μητρικής. Και αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τα προϊόντα, τις τιμές και το στήσιμο του κάθε μαγαζιού που πρέπει να είναι πανομοιότυπο. Αφορά και τις συνθήκες  εργασίας, δηλαδή οι εργαζόμενοι/ες πρέπει να δουλεύουμε με το λιγότερο δυνατό ημερομίσθιο και  με  όσο το δυνατόν λιγότερα ένσημα , για να αυξάνεται το ποσοστό κέρδους της επιχείρησης. Και αυτό δεν είναι κάτι που το πράττει κάποιος μεμονωμένος εργοδότης ενός franchise καταστήματος αλλά είναι πολιτική της μητρικής εταιρείας.Και όταν οι εργαζόμενοι αποφασίσουμε να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας , η μητρική τρέχει να καθαρίσει για τον συνεργάτη της – ιδιοκτήτη franchise. Aνοιγοκλείνουν μαγαζιά, προσλαμβάνουν δικηγόρους, προσπαθούν να μας διασπάσουν στρέφοντας τον έναν συνάδελφο απέναντι στον άλλον.Παρόλα αυτά όταν συναντούν σθεναρή και οργανωμένη αντίσταση τα πράγματα γίνονται πολύ καλύτερα για εμάς, βελτιώνουμε τις συνθήκες εργασίας μας, μας υπολογίζουν περισσότερο, κερδίζουμε ακόμα και σε δικαστικές υποθέσεις.

 

Προφανώς τα πράγματα  δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά για την συγκεκριμένη εταιρεία, τα ”HOT HOT BUGER BAR” που ενώ ξεκίνησε σαν συνοικιακό κατάστημα εξελίχθηκε σε αλυσίδα.  Τα συγκεκριμένα καταστήματα έχουν υιοθετήσει ένα δήθεν εναλλακτικό προφίλ με ολίγη από ροκ κουλτούρα (δυνατή ροκ μουσική και διακόσμηση αναφορική στη ροκ κουλτούρα, μικρόφωνα για ανακοίνωση έτοιμων παραγγελιών) σε ένα γενικότερο πλαίσιο ”εργασία και χαρά” και ”τι υπέροχες στιγμές ζεις τρώγοντας σε εμάς”. Η πραγματικότητα όμως είναι πιο σκληρή και από τη μουσική που παίζει στα ηχεία των καταστημάτων. Στο ξεζούμισμα των εργασιακών έρχεται να προστεθεί και μια σειρά από αυθαιρεσίες οι οποίες συνθέτουν ένα μείγμα συνολικής εργασιακής εκμετάλλευσης. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι: η συνεχής ανακύκλωση των εργαζομένων προσλαμβάνοντας νέους υπαλλήλους ως ᾽᾽εκπαιδευόμενους᾽᾽ όπου για λίγα ψίχουλα αντιμετωπίζουν τις ίδιες συνθήκες με τους υπόλοιπους. Παρακολούθηση μέσω δεκάδων καμερών (που βρίσκονται σε κάθε γωνία των καταστημάτων) σε 24ωρη βάση, όπου σε καμία περίπτωση δεν προορίζεται μόνο για την ασφάλεια των καταστημάτων, που στόχο έχουν να παρακολουθούν τις κινήσεις των εργαζομένων ανά πάσα ώρα και στιγμή. Άλλο ένα παράδοξο, δείγμα των αυθαιρεσιών της εταιρείας, είναι οι συχνές απειλές για επιβολή προστίμων (που τείνει να γίνει θεσμός στον κλάδο του επισιτισμού).

IMG_20160709_123527

Τι έγινε όμως στην περίπτωση του συναδέλφου Κώστα Π.

Ο συνάδελφος Κώστας Π.  ξεκίνησε να εργάζεται στην επιχείρηση HOT HOT BURGER BAR τον Ιούλιο του 2015, αρχικά στο υποκατάστημα Χαλανδρίου για 4 μήνες όντας δηλωμένος ως μπουφετζής, η πραγματικότητα όμως ήταν πως ο συνάδελφος είχε περάσει από όλα τα πιθανά πόστα ανάμεσα των οποίων το ψήσιμο, το στήσιμο του φαγητού αλλά και η διαχείριση του ταμείου. Οι πραγματικές ώρες εργασίας του Κ. ήταν 9 ώρες ανά βάρδια οι οποίες ορίζονταν με βάση προφορική συμφωνία στα 30 ευρώ, ενώ τα ένσημα που του κολλιόνταν δεν ανταποκρίνονταν σε αυτές τις ώρες αλλά σε 4ωρα μισά ένσημα, κάτι που είχε οριστεί ως ” προσωρινή λύση μέχρι να στηθεί το μαγαζί”.

Κάποια στιγμή η εταιρία αποφασίζει να μεταφέρει τον συνάδελφο Κ. στο υποκατάστημα του Χολαργού όπου οι συνθήκες εργασίας ήταν άκρως εντατικοποιημένες αφού η διεύθυνση δεν ήθελε να προσλάβει τον απαραίτητο αριθμό ατόμων που απαιτούσε η σωστή λειτουργία του καταστήματος, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να πληρώνει περισσότερους εργαζομένους παραχωρώντας ολόκληρο το φόρτο εργασίας σε λίγα μόνο άτομα.

Ο συνάδελφος Κ. όντας απασχολούμενος στο υποκατάστημα του Συντάγματος πλέον , το οποίο έχει και τις πιο άσχημες συνθήκες λόγω του μεγαλύτερου φόρτου εργασίας από τα άλλα καταστήματα ,ήρθε αντιμέτωπος με ένα συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο του στοίχισε τελικά και την δουλειά του. Σε μία καθιερωμένη βάρδια του λοιπόν καλείται να εξυπηρετήσει μία πελάτισσα η οποία επιμένει να μην θέλει να εξυπηρετηθεί από το προτεινόμενο πόστο όπως της υποδεικνύεται από τους εργαζόμενους.Μπαίνοντας σε μία διαδικασία διαξιφισμού με τούς εργάτες της βάρδιας, τους κάνει γνωστό πως δεν είναι μία ακόμη πελάτισσα αλλά η σύζυγος του εργοδότη Μέρμηγκα Π και τους επιπλήττει για την τάχα αγενή συμπεριφορά τους.

Την επόμενη κιόλας μέρα γίνεται γνωστό στον εργαζόμενο πως έχει επιβληθεί από τον ιδιοκτήτη Βασίλη Χαριτάκη πρόστιμο του ύψους των 50 ευρώ και στους δύο εργαζόμενους που αναμείχθηκαν στο περιστατικό, ποσό το οποίο θα αφαιρούνταν από τον εβδομαδιαίο μισθό τους (κάτι που φυσικά απαγορεύεται). Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και στο παρελθόν στον ίδιο εργαζόμενο ο οποίος αντιμέτωπος για μία ακόμα φορά με την παράλογη τιμωρία του προστίμου χάνει ακόμα 20 ευρώ για  ατόπημα που υποτίθεται ότι έκανε και  έγινε γνωστό σύμφωνα με τον  εργοδότη από τις κάμερες παρακολούθησης που βρίσκονται σε αφθονία σε όλα τα καταστήματα της αλυσίδας.Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ’ αριθ. 13/2014 απόφασή της υπογραμμίζει ότι απαγορεύεται η τοποθέτηση εικονοληπτικών μηχανών στους χώρους εργασίας, εστίασης, αναψυχής, κλπ.

Μετά την ανακοίνωση του προστίμου ο συνάδελφος Κ συζητά με τον διευθυντή και αρνείται αυτά που του έχει προσάψει η εργοδοσία, απαντώντας πως συμπεριφέρθηκε όπως και σε κάθε άλλο πελάτη που περνά από το μαγαζί και πως το πρόστιμο είναι άδικο και δεν είναι πρόθυμος να το αποδεχτεί, ενώ ο διευθυντής του λέει πως θα μιλήσει με τον εργοδότη και θα τον ενημερώσει. Περνώντας οι μέρες και με το πέρας πια σχεδόν μίας εβδομάδας ο εργαζόμενος ενημερώνεται τηλεφωνικά πως έχει απολυθεί και ο εργοδότης δεν το διαπραγματεύεται.

IMG_20160709_123519

Ο συνάδελφος Κ μέλος του σωματείου σερβιτόρων μαγείρων και λοιπόν εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού προσέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας διεκδικώντας τις  νόμιμες προσαυξήσεις που του αναλογούν (βραδινές και Κυριακάτικες προσαυξήσεις,δώρα και άδειες).

Έχουν περάσει πια τρεις μήνες από τις δίκαιες διεκδικήσεις του Κ. με την εταιρεία να έχει οξύνει τη στάση της απέναντι στις αξιώσεις του συναδέλφου, ζητώντας του μέχρι και να δηλώσει ότι απαρνείται την  ιδιότητα του ως οργανωμένου εργάτη  προκειμένου να λήξει η εργατική διαφορά, προς όφελος της εργοδοσίας φυσικά .Εντέλει  ο συνάδελφος  Κ. επέστρεψε ανυποχώρητος για τις εργατικές του διεκδικήσεις στη δουλειά  γνωστοποιώντας μέσω εξωδίκου ότι είναι μέλος του Δ.Σ. του σωματείου και  ενημερώνοντας παράλληλα τους συναδέλφους του για την εργατική διαφορά που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έτσι επιχείρησαν να καταπολεμήσουν τον ‟ιό‟ που βρισκόταν ανάμεσα τους, προτού μετατραπεί σε ασθένεια και μολύνει την ‟καθαρή και αμόλυντη‟ εταιρεία από όποιον παλεύει και διεκδικεί. Η εταιρεία έκτοτε εκδικητικά κατέφυγε σε μια σειρά από παράνομους, και καταχρηστικούς τρόπους ώστε να τον εξωθήσει σε παραίτηση. Και ενώ η εταιρεία δέχεται να καταβάλει μέρος των οφειλών, θέτει τον εκβιαστικό όρο να υπογράψει ψευδή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει άλλη απαίτηση, ενώ στην πραγματικότητα εκκρεμούν τα χρωστούμενα ένσημα. Ο συνάδελφος Κ φυσικά αρνήθηκε να υποκύψει στους εκβιαστικούς όρους που ουσιαστικά ακυρώνουν τον δίκαιο του αγώνα, και συνέχισε να διεκδικεί τα δεδουλευμένα του.

Φυσικά η εργοδοσία δεν σταμάτησε τα καψόνια ακολουθεί αλλαγή διεύθυνσης (επωνυμία εταιρείας) όπου ο Κ. δεν ενημερώνεται για τη μεταφορά της “παλιάς” εταιρείας σε άλλο σημείο της Αττικής (Χαλάνδρι) και αλλαγή του ωραρίου που μάλιστα το όρισε στις 2.00 με 6.00 τα ξημερώματα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα παρευρεθεί στην εργασία του. Οι αλλαγές αυτές ισοδυναμούν με μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ”νέα” εταιρεία ανήκει στον Β. Χαριτάκη όπου είναι το πρόσωπο το οποίο εκπροσωπεί και τις δύο εταιρείες και είναι αυτός που μαζί με τους συνεργάτες του έχουν κάνει μπαλάκι τον συνάδελφο με τις παράνομες και καταχρηστικές μεθόδους τους θίγοντας την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του ως εργάτη.

Ο συνάδελφος Κ. μέλος του «Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού» εξακολουθεί να διεκδικεί τα δεδουλευμένα ζητώντας να του καταβληθούν άμεσα

 

Να πληρώσει άμεσα η εργοδοσία των HOT HOT BUGER BAR  τα δεδουλευμένα στον συνάδελφο Κώστα Π.

Στην εργοδοτική τρομοκρατία των απαιτήσεων για σύγχρονα ‘πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων’ απαντάμε με οργάνωση και ταξικό αγώνα στα σωματεία βάσης.

 

IMG_20160709_123547

Σωματείο σερβιτόρων μαγείρων και λοιπόν εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού (Αθήνας)

Σωματείο σερβιτόρων μαγείρων και λοιπόν εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού κεντρικής Μακεδονίας (Θεσ/νικης)