Παρέμβαση στο ΙΚΑ Βέροιας

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από το σωματείο σερβιτόρων μαγείρων κεντρικής Μακεδονίας, την ΕΣΕ Ημαθίας και αλληλέγγυους στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ Βέροιας με αφορμή την συμπεριφορά ενός υπάλληλου απέναντι σε καταγγελία συναδέλφου εργαζόμενου στο ταχυφαγείο «Μάσα Μπούκα». Κατά την διάρκεια της παρέμβασης ενημερώθηκαν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ και η διεύθυνση ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνονται ανεκτές. Πραγματοποιήθηκε μοίρασμα του κειμένου για τον αγώνα του συναδέλφου στο ταχυφαγείο  «Μάσα Μπούκα» (https://ssmthess.espivblogs.net/2016/02/08/%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%B1/) και το παρακάτω κείμενο για την στάση του υπαλλήλου, στους εργαζόμενους στα γραφεία, στους γιατρούς  και του χρήστες των δομών υγείας που συστεγάζονται στο ίδιο κτήριο και σε διερχόμενο κόσμο.

Εντύπωση μας προκαλεί ότι για την συγκεκριμένη παρέμβαση κινητοποιήθηκε ολόκληρη η αστυνομική δύναμη του νομού Ημαθίας με όλες της ειδικότητες και τα μέσα (ασφαλήτες εντός του κτηρίου, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, περιπολικά, σύσσωμη η αστυνομική διοίκηση…). Άραγε ποιος ήταν ο φόβος τους και προσπάθησαν να ποινικοποιήσουν  με την παρουσία τους, την  συνδικαλιστική δράση;

 

Για θυμίστε μου … Ποιος είναι ο ρόλος του ΙΚΑ;

Στις  11/7/16 πρώην εργαζόμενος στο ταχυφαγείο «Μάσα Μπούκα» και μέλος του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων Κεντρικής  Μακεδονίας προέβη σε καταγγελία στο ΙΚΑ για τα 4,5 χρόνια που δούλευε ανασφάλιστος . Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα ύστερα από το πέρασμα αρκετών μηνών ( λόγω αποχής δικηγόρων ) και την κάθετη στάση του αφεντικού στο ραντεβού της επιθεώρησης εργασίας, επιμένοντας ότι ο εργαζόμενος δε δούλευε ποτέ εκεί. Η στάση που αντιμετώπισε ο εργαζόμενος από έναν υπάλληλο του ΙΚΑ ,ήταν πρωτοφανής. Προσπαθούσε να τον αποτρέψει να κάνει την καταγγελία βάζοντας του ηθικά διλλήματα «ότι δεν είναι σωστό ,ηθικό», « ότι θα του κλείσει το μαγαζί» , «ότι η καταγγελία θα πάρει πολλά χρόνια » και διάφορα άλλα παρόμοια . Μετά από αντίδραση του εργαζομένου και την ψυχραιμία ενός συναδέλφου που τον προέτρεψε να ηρεμήσει, κατέληξε να μονολογεί ότι είναι προσωπική του άποψη .

Σε μια επαρχιακή πόλη ,όπως η Βέροια ,όπου η ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο του επισιτισμού είναι καθεστώς, το ΙΚΑ όχι μόνο εθελοτυφλεί μπροστά στις αυθαιρεσίες των αφεντικών ,αλλά όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον συνάδελφο, προσπαθεί να αποτρέψει μάλλον και άλλους εργαζόμενους από το να κάνουν κάποια καταγγελία  .

Σαν Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων (και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού ) Κεντρικής  Μακεδονίας καταγγέλλουμε την αντεργατική στάση του εργαζομένου του ΙΚΑ, απαιτούμε από τον κρατικό φορέα να κάνει τη δουλειά που του αναλογεί  και να αναλογιστεί την ευθύνη του σαν φορέας στα τόσο μεγάλα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας που επικρατούν στην πόλη της Βέροιας.

 

Αντίσταση στους εκβιασμούς των αφεντικών

Αυτοοργάνωση στους χώρους δουλειάς

Αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων  και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού  Κεντρικής Μακεδονίας

IMG_20160722_121603[1] IMG_20160722_122546[1] IMG_20160722_121547[1] IMG_20160722_122420[1] IMG_20160722_122228[1]