απολογισμός αγώνων που έγιναν και ενημέρωση συναδέλφων/ισσών για συνθήκες εργασίας

ΜΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΒΑΣΗΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ κ  ΑΓΩΝΕΣ ΕΡΓΑΤΩΝ

 

Οι συνθήκες στον κλάδο του επισιτισμού μετασχηματίζονται στο πέρασμα των χρόνων αλλά παραμένουν το ίδιο άσχημες, οι οποίες δεν ήταν και ιδιαίτερα καλές ούτως ή άλλως και πριν την κρίση. Άλλωστε μιλάμε για ένα κλάδο που θέλει τις συναδέλφισσες εκτός από παραγωγικές, ευπαρουσίαστες και με διαρκές χαμόγελο ανάλογα με τα γούστα αφεντικών και πελατών.

 

Τότε τα αφεντικά δεν κολλούσαν καν ένσημα στους εργαζόμενους, τώρα, με την απειλή μεγάλου προστίμου για ανασφάλιστη εργασία, συνηθίζουν να κολλάνε ελάχιστα και αυτά μισά έτσι ώστε να είναι καλυμμένα σε τυχόν ελέγχους, ενώ οι εργαζόμενοι συνήθως μετά βίας συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό για την ασφάλισή τους. Αυτό βέβαια συνοδεύτηκε και από βαθμιαίες μειώσεις μισθών και μεροκάματων, φτάνοντας σήμερα σε εξευτελιστικά επίπεδα. Τα ελαστικά ωράρια, τα πολλαπλά πόστα και οι υπερωρίες παραμένουν όπως ήταν, ενώ για τα δώρα και επιδόματα που δικαιούμαστε η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

 

Οι συνάδελφοι που δουλεύουν σαν διανομείς φαγητού (delivery) συνεχίζουν να επιβαρύνονται εν ώρα εργασίας με δικά τους έξοδα για τον εξοπλισμό των οχημάτων, βενζίνες, κάρτες κινητών και άλλα. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εντατικοποίηση της εργασίας μας και η έλλειψη της υποτυπώδους ασφάλειας από πλευράς αφεντικών μας κάνει να τσακιζόμαστε σε εργατικά ατυχήματα. Από τα τροχαία “για να φτάσει γρήγορα η παραγγελία” μέχρι να καταρρέουν συνάδελφοι σε εξαντλητικές συνθήκες ιδιαίτερα στους καλοκαιρινούς τουριστικούς μήνες.

 

Όμως, κόντρα σε αυτή τη σαπίλα των εργασιακών σχέσεων υπάρχουν εργαζόμενοι/ες που οργανώνονται στους χώρους δουλειάς, διεκδικούν τα αυτονόητα και ξεκινούν αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση των αφεντικών. Τέτοιοι αγώνες πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη.

 

ΣΠΑΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

 

Γέφυρα-Babylon

 

Στον πολιτιστικό χώρο-καφέ “Γέφυρα” το φθινόπωρο του ’15 τρεις εργαζόμενες, μέλη του σωματείου, αρχίζουν να διεκδικούν ένσημα, αύξηση, προσαυξήσεις νυχτερινών και αργιών, δώρα και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το καφέ “Γέφυρα” είναι ιδιοκτησίας αφεντικού αριστερών πεποιθήσεων, που εκμεταλλεύεται αυτήν την ιδιότητα του, δημιουργώντας μία εναλλακτική επιχείρηση, πουλώντας “επαναστατικό” παπατζιλίκι προς όφελος της τσέπης του. Ύστερα από σειρά διαπραγματεύσεων το αφεντικό δεν ικανοποιεί τα αιτήματα και οι εργαζόμενες εξαναγκάζονται σε παραίτηση, στα δικά μας μάτια απόλυση.

 

Την ίδια περίοδο, απολύονται και 5 εργαζόμενοι/ες του Babylon cafe-bar, ίδιας ιδιοκτησίας. Οι απολύσεις αυτές ήταν η εκδικητική απάντηση των αφεντικών στην διεκδικητική και αλληλέγγυα στάση που κράτησαν όσο καιρό εργάζονταν εκεί, με εργασιακές συνθήκες ίδιες με τη “Γέφυρα” και απαιτήσεις για αμισθί υπηρεσίες, περικοπές στα μεροκάματα, απειλές απόλυσης και σεξιστικά σχόλια να συμπληρώνουν το παζλ του εργασιακού καθεστώτος.

 

Έτσι, ξεκινάει ένας διπλός αγώνας απολυμένων και σωματείου για την ικανοποίηση των αιτημάτων με παρεμβάσεις, μικροφωνικές, πορείες με τη συνδρομή δεκάδων αλληλέγγυων. Ενώ στο Babylon cafe το αφεντικό υποχωρεί σύντομα και ικανοποιεί τα αιτήματα, στην περίπτωση της “Γέφυρας” κρατάει αδιάλλακτη στάση, επιτίθεται με απειλές, ύβρεις και εμετικά κείμενα σε απολυμένους και σωματείο φτάνοντας στο σημείο να κάνει καταγγελίες  στους μπάτσους.

 

Εμείς όχι μόνο δεν πτοηθήκαμε, αλλά με οργάνωση και επιμονή συνεχίσαμε ακόμη πιο δυναμικά τον αγώνα αναγκάζοντας το αφεντικό να υποχωρήσει (υπό τον φόβο και καταγγελίας στο ΙΚΑ για ανασφάλιστη εργασία) και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων στο ακέραιο.

 

Rolling Burger Bar

 

Στο Rolling Burger Bar, μπεργκεράδικο στην περιοχή της Καμάρας, πέντε εργαζόμενοι διανομείς (ντελιβεράδες), κάποιοι μέλη του σωματείου, βιώνουν τις γνωστές άσχημες εργασιακές συνθήκες.

 

Μέσα στο χώρο δουλειάς τους συζητούν, οργανώνονται και αρχίζουν να διεκδικούν. Ζητούν αύξηση ωρομισθίου, την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του πόστου (βενζίνες, service, τηλεφωνήματα), καθώς επιμένουν και στο δικαίωμα τους στην απεργία. Χτίζουν σχέσεις αλληλεγγύης μεταξύ τους και με άλλους εργαζόμενους στο μαγαζί και διεκδικούν δώρο Χριστουγέννων το οποίο και παίρνουν.

 

Πάγια τακτική των αφεντικών είναι να θέλουν να ξεφορτωθούν όσους αγωνίζονται, διεκδικούν και παρεμβαίνουν στον χώρο εργασίας τους, προσπαθώντας να αλλάξουν τους όρους της κατά τα άλλα «έντιμης συμφωνίας».  Έτσι λίγο καιρό αργότερα τα αφεντικά της εν λόγω επιχείρησης, ξεκινούν μεθοδικά να απολύουν έναν – έναν τους συναδέλφους μας, θεωρώντας ότι έτσι θα σταματήσουν οι διεκδικήσεις και το μαγαζί θα επιστρέψει στην ομαλή λειτουργία του.

 

Οι απολυμένοι διεκδικούν διαφορά δεδουλευμένων, ένσημα και 2 από αυτούς επαναπρόσληψη. Με παρόμοιο τρόπο αγώνα που ακολουθήθηκε και στην προηγούμενη περίπτωση, τα αφεντικά ικανοποιούν τα οικονομικά αιτήματα και αναγνωρίζουν τις απολύσεις ως εκδικητικές λόγω των διεκδικήσεων των εργαζομένων και αυτοί λαμβάνουν την ανάλογη αποζημίωση.

 

Υπήρξαν και άλλες διεκδικήσεις, όπου δεν πήραν ανάλογη ένταση και έκταση και λύθηκαν γρήγορα. Όπως για παράδειγμα στο σουβλατζίδικο Porkitto, όπου ένας ντελιβεράς απολύεται και διεκδικεί τα ένσημά του στο ακέραιο. Με παρέμβαση του σωματείου, το αφεντικό υποχωρεί κατευθείαν και ικανοποιεί το αίτημα.

ΑΣ ΞΑΝΑΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗ

 

Σαν ΣΣΜ, δεν επαναπαυόμαστε στη θεσμική επίλυση των εργασιακών ζητημάτων. Θεωρούμε ότι ο συλλογικός, οργανωμένος και μαχητικός τρόπος διεκδίκησης είναι αυτός που φέρνει τα θετικά αποτελέσματα και την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Επίσης αφήνει παρακαταθήκη για καλύτερους όρους εργασίας στις πιάτσες που τρέχουν οι αγώνες και  οξύνει την ταξική συνείδηση σε όλους μας. Και αυτή η συνείδηση είναι που δημιουργεί τις συνθήκες για συλλογικοποίηση των αναγκών μας και για καλύτερους όρους εργασίας, αμβλύνοντας την εκμετάλλευση που βιώνουμε. Αυτή η συλλογική μας δύναμη είναι που δείχνει στα αφεντικά ότι η κυριαρχία τους αμφισβητείται και κλονίζεται και ότι οι όροι στις εργασιακές μας σχέσεις δεν θα μας επιβάλλονται εύκολα και στο κάτω-κάτω κάνει τη ζωή μας καλύτερη.

 

Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού είναι σωματείο βάσης. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και στις οποίες συμμετέχουν όλοι ισότιμα και μακριά από τη λογική της ανάθεσης του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, των αρχηγών και των ειδικών. Είναι ανοιχτό σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, εκτός φυσικά από αφεντικά, υπεύθυνους, προϊστάμενους, φασίστες και αυτούς που προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους ή υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί.

 

Αντίσταση στους εκβιασμούς των αφεντικών

Αυτοοργάνωση στους χώρους δουλειάς

Αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας