και στα ΚΑΦΕ MIKEL δολοφονούν εργάτες

(και) ΣΤΑ MIKEL Τ’ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ

 

Την πέμπτη 2 μαρτίου σημειώνεται ένα ακόμη εργατικό ‘’ατύχημα’’, το οποίο προσθέτει στη λίστα των νεκρών εργατριών και εργατών, έναν ακόμα. Ένας διανομέας της γνωστής αλυσίδας «Μikel» τραυματίζεται σοβαρά στη βάρδια του, και ύστερα από νοσηλεία σχεδόν μιας εβδομάδας υποκύπτει στα τραύματά του. Παρ’ όλο που γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες των ‘’ατυχημάτων’’ αυτών, εμείς αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια ακόμα δολοφονία.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

 

Και ναι, πρόκειται για δολοφονία. Τη στιγμή που η ‘’κρίση’’ βαθαίνει, όπως φροντίζουν συνεχώς να μας ενημερώνουν, εντείνεται όλο και περισσότερο η υποτίμηση και η εκμετάλλευση των ζωών μας. Καλούμαστε λοιπόν να ανταπεξέλθουμε σε έναν κατακερματισμένο κλάδο, όπως αυτός του επισιτισμού, όπου οι  εργασιακές συνθήκες χαρακτηρίζονται από προσωρινότητα, επισφάλεια, εντατικοποίηση, σεξιστικές επιθέσεις κ.ά., και οι οποίες συχνά καταλήγουν να έχουν κόστος την ίδια μας τη ζωή.

Πρόσφατο παράδειγμα η δολοφονία μιας εργαζόμενης στα Everest, ενός διανομέα στη Speedex, και το ακόμα πιο πρόσφατο παράδειγμα νεκρού εργαζόμενου, στα έργα του μετρό θεσσαλονίκης. Τα περιστατικά αυτά δεν είναι και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως μεμονωμένα, δεν προκύπτουν από κάποια τυχαιότητα ή σύμπτωση. Αποτελούν μια καθημερινή συνθήκη, και έρχονται ως απόρροια της εντατικοποίησης που βιώνουμε στους χώρους εργασίας.

 

Εντατικοποίηση, που στοχεύει στην αύξηση των κερδών, με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος για μικρά και μεγάλα αφεντικά.

 

Τα MIKEL, η γνωστή αλυσίδα καφεστίασης, που απαριθμεί ένα μεγάλο ποσοστό υποκαταστημάτων σε ολόκληρη την ελλάδα έχει κάνει ξεκάθαρο εδώ και καιρό ότι είναι διατεθειμένη προς όφελος του κέρδους να απαξιώσει κάθε εργασιακό κεκτημένο και να δημιουργήσει ένα καθεστώς επισφάλειας και πειθάρχησης. Υπερεργασία, κλεμμένα ένσημα, υπογραφή 4ωρων συμβάσεων, καμία προσαύξηση σε νυχτερινή και κυριακάτικη εργασία, αλλά και υπογραφή εκβιαστικών και περιοριστικών ιδιωτικών συμφωνητικών, συμπληρώνουν το εκμεταλλευτικό εργασιακό πλαίσιο.

Τα τεράστια κέρδη που αποκομίζει η εν λόγω επιχείρηση, δε συνεπάγονται ούτε τη στοιχειώδη μέριμνα για τις συνθήκες εργασίας. Ειδικότερα οι διανομείς, που συνοδεύονται από ένα νομοθετικό κενό που τους αφήνει απροστάτευτους απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία, αναγκάζονται όχι μόνο να παρέχουν την εργατική τους δύναμη, αλλά και να δουλεύουν με δικό τους μηχανάκι, να φροντίζουν για τις βενζίνες και τη συντήρησή του, να συμβιβάζονται με τον ελλιπή εξοπλισμό και τα κακοσυντηρημένα οχήματα και να δουλεύουν μέσα σε μια εντεινόμενη συνθήκη, που τους επιβάλλει την τάχιστη παράδοση των παραγγελιών. Όλα αυτά συμπληρώνουν το παζλ της εργασιακής εκμετάλλευσης.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

Δημιουργούμε λοιπόν αντιστάσεις και αρνούμαστε την περαιτέρω υπαγωγή μας σε αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, απαιτώντας αξιοπρεπείς όρους εργασίας και μισθό. Θέτουμε σαν επιτακτική ανάγκη την οργάνωση μας στους χώρους εργασίας, και την προσπάθεια δόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης με τις συναδέλφους μας. Προβάλλουμε σθεναρή αντίσταση, ώστε να μπλοκάρουμε την ομαλή αναπαραγωγή του και εναντιωνόμαστε σε κάθε προσπάθεια του κεφαλαίου για υποτίμηση των ζωών μας.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον εκφοβισμό των αφεντικών, 

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ σε όλους τους χώρους εργασίας,

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  μεταξύ των εργαζομένων.

 

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού – Κεντρικής Μακεδονίας

 

*Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένα σωματείο βάσης. Λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις οι οποίες είναι το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων. Το σωματείο είναι ανοιχτό σε όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες του κλάδου που αντιλαμβάνονται τα συλλογικά μας συμφέροντα. Στον αντίποδα, σε αυτό το σωματείο δεν έχουν θέση αφεντικά, ρουφιάνοι, προϊστάμενοι, φασιστές, σεξιστές και λοιποί καλοθελητές.