Κείμενο της πρωτοβουλίας αλληλεγγής για τον αγώνα του απολυμένου εργαζόμενου στα Vicko

MΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ VICKO ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

 

O συνάδελφος Δ.Δ. απολύθηκε από το κατάστημα των Vicko στην Εγνατία τις μέρες πριν το Πάσχα. Ο λόγος; Το ότι διεκδίκησε να πληρώνεται, όπως σαφώς ορίζει ο νόμος για τους ημερομίσθιους, για 26 και όχι 25 ημέρεςτον μήνα. Ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου καταστήματος (το οποίο λειτουργεί με franchise) αλλά και οι λογίστριές του, αρχικά με φωνές και ειρωνίες και σε δεύτερο χρόνο με την απόλυση, έκαναν σαφές το ότι “οι εργαζόμενοι σε αυτή την επιχείρηση δεν έχουν θέση άμα τα ψάχνουν τόσο πολύ”. Στην επιμονή του εργαζομένου ότι δε δέχεται να φύγει από τη δουλειά, οι αρχικές πιέσεις για να παραιτηθεί έγιναν πιο έντονες, ενώ μόλις ο ίδιος ενημέρωσε πως θα απευθυνθεί στην επιθεώρηση εργασίας για να προφυλάξει το συμφέρον του, η απάντηση ήταν κυνική: “θα φροντίσω να μη ξαναβρείς πουθενά δουλειά”.

Πιο πρόσφατα απέναντι στο εξώδικο του εργαζομένου που αναφέρει πως είναι άμεσα διαθέσιμος για δουλειά και πως δεν αποδέχεται την απόλυση την οποία καταγγέλει ως καταχρηστική και εκδικητική επειδή ζήτησε αυτά που δικαιούται, η εργοδοσία απάντησε με εξώδικο που απειλεί με μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση και ενημερώνει πως τον απέλυσε επειδή δεν ήταν συνεπής στα ωράριά του, επειδή δεν πρόσεχε την εμφάνισή του, επειδή έβρισε μπροστά στους πελάτες, επειδή δεν ήταν καλός στη δουλειά του. Όλοι οι παραπάνω λόγοι είναι αναληθείς, αν σκεφτεί κανείς ότι ως πριν 1 μέρα το αφεντικό στα τηλέφωνα, του έλεγε πως έφταιγε η κακιά η ώρα για την απόλυση και ότι ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από τον εργαζόμενο που “ξεσκιζόταν στη δουλειά”, απλά δεν έπρεπε να μπει στην διαδικασία να διεκδικήσει το μεροκάματο που κάθε μήνα κοβόταν. Κάτι που στην κυριολεξία ίσχυε, καθώς ο συνάδελφος εργαζόταν ταυτόχρονα ως αποθηκάριος και ως πωλητής σε ένα μαγαζί με αυξημένη κίνηση και μάλιστα σε σπαστό ωράριο (9-1 και 5-9).

Στεκόμαστε στο πλευρό του συναδέλφου που διεκδικεί την ακύρωση της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του και την πληρωμή όλων των μισθών ως το τέλος της. Στεκόμαστε με ταξική αλληλεγγύη απέναντι στον εκβιασμό της ανεργίας για όσους διεκδικούν αυτά που δικαιούνται.

Γιατί μόνο με την οργάνωση και την αλληλεγγύη των εργαζομένων θα μπει φραγμός στην ευκολία με την οποία απολύονται χιλιάδες νέοι και νέες στο εμπόριο αλλά και σε άλλους κλάδους είτε για να μη συμπληρώσουν 1 χρόνο δουλειάς (σημείο όπου θα δικαιούνται αποζημίωση) είτε επειδή τολμούν να διεκδικήσουν, θα μπει φραγμός στο κόψιμο των μισθών, στη μαύρη εργασία, στα ελαστικά ωράρια, στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

 

ΑΜΕΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΩΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2017

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης