ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΙΣ 15/1

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΙΣ 15/1

 

Τη Δευτέρα 15/1, καλούνται συγκεντρώσεις από τα πρωτοβάθμια σωματεία και σωματεία βάσης εργαζομένων. Σε μια εποχή όπου τα εργασιακά δικαιώματα κατακερματίζονται και τα κεκτημένα συνεχώς αμφισβητούνται, η κυβέρνηση έρχεται να περάσει στα ψιλά γράμματα ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο με τη σειρά του συντελεί στη συνέχεια του εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουμε καθημερινά ως εργαζόμενες/οι.

 

Συνθήκες στον κλάδο:

Οι συνθήκες στον κλάδο του επισιτισμού, όπως και στους περισσότερους κλάδους, είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους μας. Ένσημα από καθόλου έως στην καλύτερη μισά για να καλυφθεί το αφεντικό από το πρόστιμο για ανασφάλιστη εργασία, με αποτέλεσμα την δυσκολία συμπλήρωσης του απαραίτητου αριθμού για την ασφάλιση μας (για ταμείο ανεργίας, βιβλιάριο υγείας, σύνταξη κλπ). Στα χρόνια της κρίσης βλέπουμε τους μισθούς συνεχώς να μειώνονται στο όνομα της εθνικής ανάπτυξης και σωτηρίας αλλά ουσιαστικά να συμβαίνει για την διατήρηση ή/και την αύξηση της κερδοφορίας των αφεντικών. Δώρα και επιδόματα επίσης δεν καταβάλλονται ή καταβάλλεται ένα μικρό μέρος από αυτά. Ήδη πριν την κρίση αλλά και μετά το ξέσπασμά της, είναι γεγονός τα ελαστικά ωράρια, τα πολλαπλά πόστα, οι υπερωρίες πολλές φορές απλήρωτες, ο συνεχής κίνδυνος της απόλυσης και η εντατικοποίηση της δουλειάς μας. Ακόμα για την μείωση του κόστους παραγωγής τα αφεντικά δίνουν ελάχιστα για την ασφάλεια των εργαζομένων με ελλιπή μέτρα ασφάλειας στους χώρους εργασίας ή ακόμα με τη μετάβαση τους κόστους της ασφάλειας στους ίδιους τους εργαζομένους. Έτσι για παράδειγμα οι συνάδελφοί μας διανομείς φαγητού επιβαρύνονται με δικά τους έξοδα για τον εξοπλισμό των οχημάτων, βενζίνες κλπ. Οπότε η πίεση για να πάει η παραγγελία στην ώρα της μαζί με τον ελλιπή εξοπλισμό οδηγούν τους συναδέλφους μας σε εργατικά ατυχήματα με αποτέλεσμα τραυματίες ή/και νεκρούς. Ειδικότερα μετράμε ήδη αρκετούς θανάτους εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού σε διάστημα λίγων μηνών. Κι ο κατάλογος για το 2017 μόνο, είναι ακόμη μεγαλύτερος αν συμπεριλάβουμε κι άλλους κλάδους εργασίας (ΔΕΗ, καθαριότητα δήμων).

 

Νομοσχέδιο για απεργίες – εργατικά ατυχήματα

Η συγκεκριμένη απεργία έρχεται να ανταπαντήσει στις αλλαγές που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση στον εργασιακό τομέα ,που είχαν αναβληθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρείται να περάσει νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο για την πραγματοποίηση απεργιών θα απαιτείται το 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων (σ.σ. επιχειρησιακά) από το 20% που ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις, αυτό το μέτρο μπορεί (προσχηματικά) να προτρέπει τους εργαζόμενους/ες να μαζικοποιήσουν τα σωματεία τους, αλλά δεν τρέφουμε καμιά αυταπάτη πως το κράτος και οι θεσμοί του ενδιαφέρονται για την αναγκαιότητα οργάνωσης και αντίστασης των εργαζομένων με συλλογικούς όρους. Γνωρίζοντας επίσης, πως λειτουργεί ο γραφειοκρατικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους με όρους πελατειακούς ή/και κομματικούς, η παραπάνω τροπολογία αποτελεί μία ακόμη τροχοπέδη στην κήρυξη απεργιών βοηθώντας τους εργατοπατέρες που στο σήμερα καλούν απεργίες – εκτονώσεις, στο μέλλον να είναι σε θέση να προβάλλουν αυτό το νομοσχέδιο σαν άλλοθι για την μη κήρυξη απεργίας.

Ένας άλλος τομέας αυτού του νομοσχεδίου αφορά τα εργατικά ατυχήματα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση εργατικών ατυχημάτων γενικά, αλλά και ειδικά στον κλάδο μας, που κυρίως αφορούν διανομείς φαγητού πολλά από τα οποία θανατηφόρα. Τώρα επιχειρείται να αποσαφηνιστεί πότε υπάρχει «δόλος του εργοδότη» όσον αφορά το ατύχημα. Ένα ακόμη μέτρο που χρησιμοποιεί το κράτος για να κάνει πλάτες στα αφεντικά για να γλυτώσουν την αποζημίωση που έχουν να καταβάλουν στους εργαζόμενους, ενώ δεν τηρούν τις περισσότερες φορές ούτε στο ελάχιστο τους κανόνες ασφαλείας και οι αρμόδιες επιθεωρήσεις εργασίας κάνουν τα στραβά μάτια, μην πραγματοποιώντας ελέγχους και μην επιβάλλοντας κυρώσεις. Γίνονται σαφείς λοιπόν οι προθέσεις του κράτους να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την εργασία μας, την υγεία μας και τη ζωή μας εν τέλει, ψαλιδίζοντας ταυτόχρονα τα εναπομείναντα δικαιώματα και τις κοινωνικές αντιδράσεις. Όμως, όσοι αντεργατικοί νόμοι και να περάσουν, οι καθημερινοί μας αγώνες θα πληθαίνουν και θα δυναμώνουν, αποτρέποντας την εφαρμογή αυτών των μέτρων και την κοινωνική αποδοχή τους)

 

Το νόημα των δράσεων και πως διεκδικούμε:

Η ενεργή συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις της Δευτέρας δεν είναι απλά ο περίπατος μέσω πορείας στο κέντρο της πόλης αλλά το πολιτικό και ταξικό επίδικο ενάντια στη βάρβαρη καθημερινότητα που μας επιβάλλουν κράτος και κεφάλαιο. Επίσης, το γεγονός ότι τα περισσότερα καλέσματα προέρχονται από σωματεία βάσης και άλλα πρωτοβάθμια, μας καθιστά ακόμα πιο σαφές ότι ο γραφειοκρατικός συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ σιγοντάρει στην υλοποίηση των κυβερνητικών μέτρων και λειτουργεί αντιπαραθετικά στη δημιουργία και ανάπτυξη του υγιούς συνδικαλισμού βάσης.

Πέρα από τη συγκεκριμένη μέρα είναι σημαντικός ο καθημερινός αγώνας στους χώρους της δουλείας, η συνάντηση – επικοινωνία με τους συναδέλφους μας για την υπεράσπιση των δικών μας ταξικών συμφερόντων, το σπάσιμο του κλίματος τρομοκρατίας από κράτος και αφεντικά και η ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ μας.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ στις 18:30 στην ΚΑΜΑΡΑ

 

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

 

*Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού είναι σωματείο βάσης. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και στις οποίες συμμετέχουν όλοι ισότιμα και μακριά από τη λογική της ανάθεσης του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, των αρχηγών και των ειδικών. Είναι ανοιχτό σε όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/ους του κλάδου, εκτός φυσικά από αφεντικά, υπεύθυνους, προϊστάμενους, φασίστες, σεξιστές, ομοφοβικούς και αυτούς που προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους ή υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί.

 

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον εκφοβισμό των αφεντικών,

 

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ σε όλους τους χώρους εργασίας,

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μεταξύ των εργαζομένων.

 

 

Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων Κεντ. Μακεδονίας

(και λοιπών εργαζομένων στον κλάδου του επισιτισμού)

 

Επικοινωνία με το σωματείο:

τηλέφωνο: 6949745078
e-mail: swmateioservitorwn@yahoo.gr
https://ssmthess.espivblogs.net 

 

κειμενο 15.1.18