ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΟΣ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα οξυμένη κατάσταση στους χώρους εργασίας. Η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί κανόνα όλο και περισσότερο, η εργοδοτική αυθαιρεσία βρίσκει πρόσφορο έδαφος στον συγκεκριμένο κλάδο και η ίδια η εργασία αντιμετωπίζεται σαν προσωρινή από πολλούς εργαζόμενους.

Τα παραπάνω φέρνουν μια σειρά επιπτώσεων απέναντι στις οποίες είναι πιο δύσκολο ακόμα και να εργαστεί κάποιος με αξιοπρέπεια, πόσο μάλλον να διεκδικήσει κάτι παραπάνω για τον ίδιο και τους συναδέλφους του:

  • Το 8ωρο σπάνια τηρείται, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται.
  • Νυχτερινά ωράρια, Κυριακές και αργίες δεν πληρώνονται βάσει των νόμιμων διατάξεων.
  • Τα διαλείμματα δεν υπάρχουν, ενώ καλείται ο εργαζόμενος να κάνει ένα σωρό δουλειές άσχετες με το πόστο του.
  • Η τρομοκράτηση από τον εργοδότη με πολλές μορφές είναι ο κανόνας.
  • Πολλές φορές υπογράφονται λευκές συμβάσεις, ή η πραγματικότητα της εργασίας είναι άλλη (ψεύτικα ωράρια, άλλη ειδικότητα, ημερομίσθιο που δεν αναλογεί με την εργασία).
  • Πολλές απολύσεις γίνονται χωρίς καταβολή αποζημιώσεων, ή οι εργαζόμενοι εξαναγκαζόμαστε σε παραίτηση.

Οι επιπτώσεις αυτές προστίθενται στη γενικότερη επιδείνωση της εργασίας τον τελευταίο καιρό. Η χαλάρωση ή και αναμόρφωση των Συλλογικών Συμβάσεων, η ανάδειξη του φόβου της ανεργίας σαν μόνιμο όπλο της εργοδοσίας και η ανώδυνη συνδικαλιστική πρακτική της ΓΣΕΕ ζωγραφίζουν μια ζοφερή εικόνα που όλοι βλέπουμε για το άμεσο μέλλον: Ο κλάδος του επισιτισμού λειτουργεί ως πρότυπο και μοντέλο επισφαλούς εργασίας, επιτρέποντας στον καιρό της κρίσης να γενικευτεί η υποτίμηση της εργασίας όλων μας.

Το ήδη υπάρχον Σωματείο του κλάδου στη Θεσσαλονίκη είναι ένα ανενεργό φάντασμα, απόλυτα ελεγχόμενο από το ΠΑΜΕ, και χρησιμοποιούμενο μόνο για τη Σφραγίδα του και τους συσχετισμούς δυνάμεων στη ΓΣΕΕ. Καμία πρακτική δράση, καμία στήριξη των συναδέλφων, καμία επαφή με την πραγματικότητα της μαύρης εργασίας στον κλάδο.

Αναγνωρίζοντας αυτή την πραγματικότητα, και οδηγημένοι από την ΑΝΑΓΚΗ μας να υπερασπιστούμε την εργασία μας και να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες γι’ αυτή με όποιο τρόπο μπορούμε, παίρνουμε την πρωτοβουλία για ίδρυση ενός πραγματικά ενεργού και μαχητικού Σωματείου στον κλάδο του Επισιτισμού. παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατική πρακτική εκπροσώπησης που μόνο εμπόδιο στέκεται στις διεκδικήσεις μας. Σταθερά χαρακτηριστικά που βάζουμε από την αρχή είναι η συμμετοχή όλων των ανασφάλιστων εργαζόμενων, η αναγωγή της Γ. Συνέλευσής του στο μόνο όργανο με ισχύ, η αντίθεση με κρατικοδίαιτες και κομματικές μορφές συνδικαλισμού (ΓΣΕΕ/ΠΑΜΕ), που εκτός από μη λειτουργικές είναι πια και απέναντι στα συμφέροντά μας σαν εργαζόμενοι και η συνεχής και συνεπής παρέμβαση στους χώρους δουλειάς.

Είμαστε και θα είμαστε ενάντια στη λογική και πρακτική της ανάθεσης. Δεν εκπροσωπούμε εργαζόμενους τρέχοντας αντί για αυτούς, στηρίζουμε εργαζόμενους που αγωνίζονται διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Η στήριξη θέλουμε να είναι πέρα από το επίπεδο της αλληλεγγύης, στο πρακτικό πεδίο.

Όλες οι δράσεις, κινήσεις, αποφάσεις γίνονται από όλους και ελέγχονται από όλους. Τα πάντα στη Γ. Συνέλευση, χωρίς μεσολαβήσεις και διάφορα όργανα διοίκησης.

Χρησιμοποιούμε το νομικό πλαίσιο που διέπει τα Σωματεία για τη δυνατότητα ελέγχου και πίεσης προς την εργοδοσία και όχι σαν ομπρέλα χειρισμού των εργαζόμενων για τον ένα ή τον άλλο σκοπό. Η συλλογική δράση και διεκδίκηση μπαίνει μπροστά για την ισχυροποίηση της θέσης των εργαζόμενων και μόνο, γι’ αυτό και ελέγχεται από όλους.

Η συνεχής δράση και παρουσία στους χώρους δουλειάς αφορά και τη στήριξη στους συναδέλφους και την πληροφόρηση των πελατών για τις συνθήκες εργασίας. Η άγνοια για το νομικό πλαίσιο που δεν τηρείται είναι βασική για την εκμετάλλευση της εργασίας μας.

Η εγγραφή των ανασφάλιστων δεν είναι πράξη καλοσύνης ούτε αποδοχή της εκχώρησης των δικαιωμάτων μας αλλά συνειδητοποίηση της δεινής κατάστασης στον κλάδο. Με το 80% των εργαζόμενων να δουλεύουν μαύρα ή με πλασματικές συμβάσεις είναι κοροϊδία να δηλώνεις ότι δεν τους δέχεσαι και παράλληλα παλεύεις για αυτούς.

Κανένας με εργοδοτική θέση δεν έχει δουλειά στο Σωματείο. Τα μαγαζιά δεν τα έχουμε παρέα με τα αφεντικά.

Είμαστε υπέρ του οριζόντιου συντονισμού και των κοινών δράσεων με άλλα Πρωτοβάθμια Σωματεία. Μόνο με τις δικές μας δομές, ελεγχόμενες από εμάς έχουν νόημα οι διεκδικήσεις και οι αγώνες μας.

ΟΣΑ ΔΕ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΣΑ ΕΚΧΩΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΤΟΙ. ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

ΟΣΟ ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ-ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

για επικοινωνία: swmateioservitorwn@yahoo.gr

Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Σωματείου στον κλάδο του επισιτισμού στη Θεσ/νίκη