Αποκλεισμός της πιάτσας Πρ.Κορομηλά, απεργία 20 Οκτώβρη 2011

Κείμενο που μοιραζόταν από το σωματείο κατά την διάρκεια του αποκλισμού των μαγαζιών επί της Προξένου Κορομηλά, σαν μια από τις δράσεις της 48ωρης γενικής απεργίας:

Για τη συγκεκριμένη δράση

 

Ως Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων Θεσσαλονίκης επιλέξαμε να προβούμε στον αποκλεισμό των καταστημάτων της Προξένου Κορομηλά κατά την διάρκεια της 48ώρης απεργίας και να επικοινωνήσουμε με τους συναδέλφους μας στη συγκεκριμένη περιοχή, οι οποίοι είτε δεν μπόρεσαν να απεργήσουν φοβούμενοι ενδεχόμενη απόλυση είτε επειδή θεωρούν ότι η συμμετοχή τους στην απεργία δεν επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα γίνονται πατίνι και δουλεύουν πιο σκληρά τις μέρες αυτές. Τη σχιζοφρενική αυτή συνθήκη της πιο εντατικής εργασίας τις μέρες των απεργιών δεν την συναντάμε μόνο στην περιοχή της Πρ. Κορομηλά, αλλά σχεδόν σε όλα τα καταστήματα και τις πιάτσες του κλάδου. Επιλέγουμε ωστόσο να παρέμβουμε στα συγκεκριμένα καταστήματα εξαιτίας και των εργασιακών συνθηκών που επικρατούν σ’αυτά.

Συγκεκριμένα, είναι η κανιβαλιστική συμπεριφορά που έχουν επιδείξει ορισμένοι εργοδότες, οι οποίοι με δικαιολογία την κρίση, και εκμεταλλευόμενοι την ανεργία και την αγωνία εύρεσης εργασίας, αφενός υποαμείβουν τους εργαζομένους τους με εξευτελιστικά μεροκάματα που αγγίζουν τα 25€ για 8, 9 ή ακόμη 11 ώρες, και αφετέρου θεσμοθετούν την απλήρωτη δοκιμαστική εργασία.

Με τα απλήρωτα δοκιμαστικά, τα οποία μπορεί και να είναι 10ώρα, εξασφαλίζουν γι’αυτούς ένα άφθονο δωρεάν εργατικό δυναμικό, διαρκώς εναλλασσόμενο, του οποίου η πρόσληψη συνεχώς διακυβεύεται είτε γιατί δεν πληρούν τα όχι και τόσο σχετικά με την εργασία κριτήρια είτε γιατί, πολύ απλά, συμφέρει τους εργοδότες να μην πληρώνουν 2-3 βάρδιες την εβδομάδα.

Και για όσους τυχερούς καταφέρουν να προσληφθούν δεν είναι μόνο τα 25 ή και 23€ μεροκάματο, που άτυπα έχουν γίνει ο κανόνας από τα αφεντικά της πιάτσας και είναι περίπου τα 2/3 από όσα προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά και η στάση των εργοδοτών λες και οι νυχτερινές αμοιβές, οι υπερωρίες και τα επιδόματα δεν υπήρξαν ποτέ, μιας και υποκαθίστανται εμμέσως από τα υψηλά πουρμπουάρ που ίσως να αφήσουν οι «high class» πελάτες.

Η εργασιακή αβεβαιότητα και η επισφάλεια εντείνονται ακόμα περισσότερο λόγω του ότι καμία ασφάλεια και σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρξει όταν δεν έχεις πρόσληψη, όταν τα άτομα τα οποία δουλεύουν δίπλα σου εναλλάσσονται  συνέχεια ή όταν ακόμη βρεθείς άνεργη/ος επειδή ο εργοδότης σου απλά ήθελε να σε χρησιμοποιήσει για μικρό χρονικό διάσημα, χωρίς να σε ενημερώσει.

Η φοβερή ομοιότητα στις εργασιακές συνθήκες που χαρακτηρίζει τα μαγαζιά της περιοχής, και τόσα άλλα, οφείλεται στο ότι οι ιδιοκτήτες έχουν βρει μια βασική συνεννόηση και μια κοινή στάση πάνω στο πόσο κοστίζουν οι εργαζόμενοι και στο πώς τους αντιμετωπίζουν. Ενώ από την άλλη, οι εργαζόμενοι στην περιοχή δεν έχουν ανιχνεύσει την αντίστοιχη δυνατότητα που έχουν για να βελτιώσουν τις συνθήκες τους.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στην επίθεση των αφεντικών!
ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ στους χώρους εργασίας!
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μεταξύ των εργαζομένων!

 

Σωματείο Σερβιτόρων – Μαγείρων

 και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού Θεσσαλονίκης