Όλα τριγύρω αλλάζουν…και όλο τα ίδια μένουν…

Όσοι εργαζόμαστε στο χώρο του επισιτισμού και σε οποιοδήποτε πόστο, βιώνουμε λίγο πολύ τις ίδιες συνθήκες, που στη βάση τους παραμένουν ίδιες: μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, αργίες, νυχτερινά, δώρα, επιδόματα κ.λ.π. Βρισκόμαστε, όμως, αντιμέτωποι με την αυθαιρεσία και το υφάκι του κάθε αφεντικού ή υπεύθυνου ή ακόμα χειρότερα του αφέντη-μαφιόζου(¨τόσα και αν σ΄αρέσει, δεν βγαίνω¨).

Ή μήπως τα πράγματα αλλάζουν τελικά; Η ερώτηση αυτή θα έμοιαζε με ανέκδοτο, αλλά η στιγμή που όλοι ακούσαμε, περί εκτενέστερων ελέγχων από ΙΚΑ και επιθεώρηση εργασίας και καταπολέμησης της μαύρης εργασίας δεν άργησε να έρθει. Έτσι λοιπόν, με το ¨μαστίγιο¨- πρόστιμο των 10.500€ σε όποιον απασχολεί αδήλωτο εργάτη, τα αφεντικά απάντησαν με σωρηδών προσλήψεις.

Back to reality

Ενώ κάποιοι ευαγγελίζονταν τον εργασιακό παράδεισο και κάποιοι ίσως να το πίστεψαν, τα αφεντικά φρόντισαν για ακόμα μια φορά να βρουν λύσεις, με την ανοχή των από πάνω βέβαια!

Ο εργασιακός χάρτης άλλαξε μεν, αλλά όχι προς όφελος μας, δε. Πλέον υπογράφουμε συμβάσεις με ένα ή και δυο μισά δηλωμένα μεροκάματα την εβδομάδα, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουμε πολύ παραπάνω. Πιο συγκεκριμένα, πακέτο με τη σύμβαση, μας προσφέρονται έτοιμες απαντήσεις σε περίπτωση ελέγχου (αν δεν προλάβουν να με κρύψουν, ήρθα μία ώρα αργότερα ή για να βοηθήσω απλά).

Σημείωση: Παράλληλα, με τις συμβάσεις ψίχουλα που υπογράφουμε, ακυρώνεται αυτομάτως η έμμεση ασφάλιση (π.χ. ασφάλιση ως προστατευόμενο μέλος ή το βιβλιάριο πρόνοιας), ενώ η ασφάλιση που δικαιούμαστε μας παρέχεται πολύ αργότερα, αφου η διαδικασία για την συμπλήρωση ενσήμων καθίσταται χρονοβόρα.
Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που τα μεροκάματα έχουν ήδη πέσει πολύ (π.χ. από 30-35 ευρώ στα 20-25), όπως οι εισφορές των αφεντικών στο ΙΚΑ. ‘Αρα, συμφέρουμε για αυτούς περισσότερο δηλωμένοι ή καλύτερα ημι-παράνομοι εργαζόμενοι.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όμως, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν να αντιμετωπίσουν τον τύπο του αφεντικού ¨μαφιόζου¨. Δεν είναι ούτε υπερβολή, ούτε λόγια του αέρα, αρκεί μόνο να αναφερθούμε σε δύο πρόσφατα παραδείγματα τα οποία πήραν έκταση και στα μίντια. Πρόκειται για τη δολοφονία φίλου εργαζόμενης, ο οποίος πήγε μαζί της στις 19/11/2013 σε εστιατόριο στην Ομόνοια, όπου εργαζόταν απλήρωτη για καιρό, για να ζητήσουν τα δεδουλευμένα της ύψους 700 ευρώ. Σε απάντηση, το αφεντικό κάλεσε πληρωμένο μπράβο, ο οποίος τον ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου.

Επίσης, συνάδελφος μετανάστης στο καφέ Scherzo στο Μαρούσι ξυλοκοπήθηκε στις 22/2/2013 από το αφεντικό του με αφορμή τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων του. Σε μία από τις τελευταίες παρεμβάσεις μάλιστα στο εν λόγω κατάστημα, το αφεντικό δε δίστασε να βγάλει όπλο στην πίσω αυλή και να πυροβολήσει προς εκφοβισμό των αλληλέγγυων. Σαν ΣΣΜ Θεσσαλονίκης έχουμε συναντήσει και εμείς σε παρεμβάσεις μας απειλές, μπράβους, χρυσαυγήτες και wannabe μαφιόζους-αφεντικά, καταφέρνοντας, ωστόσο, να ανταπεξέλθουμε συλλογικά στις προκλήσεις και σχετικά ανώδυνα για τον αγώνα που έτρεχε την εκάστοτε περίοδο.
Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και σε άλλα παρόμοια περιστατικά, που σε συνδυασμό με απειλές, εάν διεκδικήσεις οτιδήποτε, μπραβιλίκια και λοιπά, κάνουν τον ισχυρισμό μας κάτι περισσότερο από πραγματικό.

Ούτε το κείμενο που γράφουμε, ούτε τη στιγμή που βγαίνουμε να το μοιράσουμε, το κάνουμε από κάποιο καπρίτσιο ή για να περάσουμε το χρόνο μας. Άλλωστε δεν είμαστε επαγγελματίες συνδικαλιστές και ο λίγος χρόνος που έχουμε έξω από τη δουλειά μας, θέλουμε να νομίζουμε πως αξιοποιείται προς όφελος των δικών μας συμφερόντων, ακόμα και με το γράψιμο, την εκτύπωση και το μοίρασμα αυτού του κειμένου. Βιώνουμε τις ίδιες συνθήκες, κοινώς τρώμε τα ίδια σκατά, και έχουμε την ανάγκη επικοινωνίας και συνδιαμόρφωσης με τους συναδέλφους μας. Βρισκόμαστε στο σωματείο μακριά από κόμματα και παρατάξεις, ισότιμα και χωρίς ιεραρχίες, προέδρους και αυθεντίες, συζητούμε τι διάολο γίνεται με τις ζωές μας και την εργασία μας και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις εμείς, για εμάς τους ίδιους.

Όσο σημαντική είναι βέβαια για εμάς η ανάγκη επικοινωνίας και συνδιαμόρφωσης με άλλους συναδέλφους, προκειμένου να δημιουργήσουμε πεδία τυχόν διεκδικήσεων, άλλο τόσο σημαντική είναι και η κυκλοφορία αγώνων που έχουν δοθεί σε χώρους εργασίας και ιδίως στον χώρο του επισιτισμού τα τελευταία χρόνια, που, καθόλου τυχαία, αποκρύπτονται εντέχνως από οποιοδήποτε κομμάτι της δημόσιας σφαίρας.

Ένα χαρακτηριστικό παραδείγματα είναι ο αγώνας που έδωσαν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στα αρτοζαχαροπλαστεία «Βlé», οι οποίοι βρέθηκαν μαζί με άλλους εργαζόμενους από τον κλάδο και όχι μόνο, κουβέντιασαν, διαδήλωσαν, διεκδίκησαν και, εν τέλει, υποχρέωσαν το αφεντικό τους να τους πληρώσει αυτά που τους χρωστούσε (υπερωρίες, κυριακάτικα, δώρα). Επίσης, είδαμε το αφεντικό του «Βlé» να πληρώνει τα δεδουλευμένα άλλων εργαζομένων, που βρίσκονταν, παράλληλα με αυτήν την διεκδίκηση, σε επίσχεση εργασίας.

Όπως, επίσης, ο αγώνας ενός απολυμένου εργαζόμενου στον παιδότοπο «Πύργος των Θαυμάτων» στην Καλαμαριά, όπου αρχικά το αφεντικό σφύριζε αδιάφορα στις όποιες εκκλήσεις για πληρωμή των δεδουλευμένων, αλλά τελικά κατέβαλε ολόκληρο το ποσό, ύστερα από παρέμβαση του ίδιου του απολυμένου μαζί με το σωματείο.
Και με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον αγώνα στο οβελιστήριο «Ζωή και Κότα» στη Ροτόντα, όπου 3 διανομείς απολύθηκαν, αφού διεκδίκησαν το δώρο του Πάσχα. Έκτοτε ξεκίνησε ένας αγώνας με το σωματείο και άλλους/ες αλληλέγγυους/ες, με συνεχείς παρεμβάσεις έξω από το εν λόγω κατάστημα και με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η εργοδοσία και να πληρώσει τα δεδουλευμένα και τα ένσημα 17 μηνών.

Αυτή είναι μόνο μια μικρή ενδεικτική αναφορά αγώνων μέσα στο σύνολο αυτών που δόθηκαν στον κλάδο του επισιτισμού (Banquet, Goody’s Λ.Πύργου, Pizza Hut, Καφεναίς, Φούρνος του Λάμπρου-που είναι σε εξέλιξη- και άλλων που μπορεί να μην έγιναν γνωστοί), είτε με την συμμετοχή του σωματείου, είτε χωρίς. Με οποιαδήποτε έκβαση. Με σημαντικότερο κομμάτι για εμας το ότι εργαζόμενοι στον κλάδο σήκωσαν κεφάλι, βρέθηκαν μαζί, κουβέντιασαν και απαίτησαν αυτά που δικαιούνται.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον εκφοβισμό των αφεντικών

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ σε όλους τους χώρους εργασίας

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μεταξύ των εργαζομένων

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης
(και λοιπών εργαζομένων στον κλάδου του επισιτισμού)

ssm

Eπικοινωνία με το σωματείο:

τηλέφωνο: 6957412529
e-mail: swmateioservitorwn@yahoo.gr
https://ssmthess.espivblogs.net

Συνέλευση του Σωματείου,
κάθε Τετάρτη 6:00μ.μ. στη Μόδη 1