Παρέμβαση στα ΕΛΤΑ Courier στη Θεσ/νίκη

Παρέμβαση στα ΕΛΤΑ Courier στη Θεσ/νίκη
Η εργοδοτική αυθαιρεσία ΕΛΤΑ Courier δε θα μείνει αναπάντητη. Παρέμβαση έγινε από μέλη του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης και της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης Θεσσαλονίκης σε κεντρικό υποκατάστημα ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΣΒΕΔΙ (Συνέλευση βάσης εργαζομένων διανομέων Ιωαννίνων) για συμπαράσταση στον αγώνα τους.

Οι συνθήκες εργασίας στα ΕΛΤΑ courier στα Γιάννενα είναι από τις χειρότερες στον κλάδο των courier . Τα ΕΛΤΑ courier υπήρξαν από τις πρώτες υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα που ιδιωτικοποιήθηκαν με την υπογραφή των μνημονίων πριν περίπου 3 χρόνια.  Με την ιδιωτικοποίηση αυτού του δικτύου καταστημάτων οι μισθοί των εργαζομένων κατρακύλησαν έως και 50% από τη μια στιγμή στην άλλη. Όσο για την εργατική νομοθεσία;  Υποτίμηση μισθών και εργασιακός μεσαίωνας  αποτέλεσαν τη βάση για τη διατήρηση ή και την αύξηση των κερδών των αφεντικών.
Ενδεικτικά , ο εργοδότης του συγκεκριμένου καταστήματος courier στα Γιάννενα Χ. Κάτσος συστηματικά καθυστερεί τους μισθούς 2 και 3 μήνες. Δηλώνει διανομείς ως υπάλληλους γραφείου ή καθαρίστριες. Αφήνει απλήρωτες τις υπερωρίες ,τα δώρα και τα επιδόματα αδείας  προς όλους τους εργαζόμενους. Δεν παρέχει κανέναν εξοπλισμό προστασίας, παρά τις επικίνδυνες  συνθήκες εργασίας στις οποίες είναι εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι σε δίκυκλα. Ενώ μέχρι πριν μερικούς μήνες, απασχολούσε το προσωπικό 6ήμερο, χωρίς να αποζημιώνει για την 6η μέρα και απαιτούσε από τους courier να παρέχουν τζάμπα το προσωπικό τους δίκυκλο για την εκτέλεση της εργασίας.
Στη συστηματική αυτή καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας ένας συνάδελφος διανομέας ,μέλος του σωματείου ΣΒΕΔΙ (Συνέλευση βάσης εργαζομένων διανομέων Ιωαννίνων) ,από τη πρώτη μέρα της πρόσληψής του αντιδρά στο ακέραιο. Προκειμένου να αναγκάσει την εργοδοσία να ανταποκριθεί στις νόμιμες υποχρεώσεις της ,προσφεύγει στη επιθεώρηση εργασίας ,αποστέλλει εξώδικο διαμαρτυρίας ,συμμετέχει σε απεργίες και όλα αυτά με στήριξη του σωματείου του. Το αφεντικό απέναντι στις συνεχείς διεκδικήσεις για καλύτερες συνθήκες εργασίας και στις προσπάθειες για συνδικαλισμό βάσης, απαντά με εκδικητική απόλυση του συναδέλφου στις 4/12/14 , η οποία όμως, έπειτα από αντίδραση του συναδέλφου και του σωματείου ανακαλείται ,όταν η επιχείρηση αντιλαμβάνεται ότι αν υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια θα χάσει. Έκτοτε με προσβολές, καψώνια και εκδικητικές συμπεριφορές προσπαθεί να εξαναγκάσει τον εργαζόμενο σε παραίτηση. Και αφού διαπιστώνει ότι τα σχέδια αυτά δεν πιάνουν τόπο ,περνά σε ευθείς τραμπουκισμούς. Συγκεκριμένα, στις 14/01/16 το αφεντικό Χ. Κάτσος επιτίθεται με βρισιές, φτυσίματα , προπηλακισμούς ,απειλές και απόπειρες ξυλοδαρμού στο συνάδελφό μας, σκίζοντας του το μπουφάν. Έπειτα από αυτό το περιστατικό το σωματείο καταθέτει καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας ,όπου και το αφεντικό εμφανίζεται και μέσω ενός αστυνομικού προτείνει την εξαγορά του συναδέλφου για τη λήξη της συνεργασίας για 2.000 ευρώ. Η απάντηση του συναδέλφου στην απόπειρα δωροδοκίας ήταν ότι: «δεν έχετε καταλάβει τίποτα, εδώ μιλάμε για ζητήματα αξιοπρέπειας, όχι για χρήματα» .

Εμείς σαν εργαζόμενοι –ες, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον συνάδελφο και ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα αφήσουμε κανένα μόνο απέναντι στα καψώνια και την εκδικητικότητα όποιου αφεντικού. Στηρίζουμε την αγωνιστική στάση του συναδέλφου και την αντίσταση του σε κάθε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Μέσα από μαχητικά, αυτοοργανωμένα σωματεία βάσης ,οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς και στεκόμαστε εμπόδιο στην ασυδοσία των αφεντικών.
Δεν μας τρομοκρατούν οι τραμπουκισμοί των αφεντικών
Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την δικαίωση του συναδέλφου
Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων  Θεσ/νίκης / Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ενωση Θεσ/νίκης.