Η κατάσταση στο Rolling Burger Bar

Στο Rolling Burger Bar ………

….σερβίρουν απολύσεις

 

Η κατάσταση στις δουλειές που κάνουμε στο χώρο του επισιτισμού είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους μας . Ανασφάλιστη εργασία (ή ελάχιστα ένσημα για να είναι καλυμμένοι οι εργοδότες), απλήρωτες υπερωρίες, νυχτερινά, αργίες και για δώρα χριστουγέννων οι εργοδότες μας  γράφουν γράμμα στον Αη Βασίλη να μας τα δώσει.

Στο Rolling Burger Bar, μπεργκεράδικο στην περιοχή της Καμάρας, τέσσερις εργαζόμενοι διανομείς (ντελιβεράδες), μέλη του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων, βιώνουν τις ίδιες εργασιακές συνθήκες.

Συζητούν, οργανώνονται και αρχίζουν να διεκδικούν.

Ζητούν την  αύξηση ωρομισθίου, την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του πόστου (βενζίνες, service, τηλεφωνήματα), καθώς επιμένουν και στο δικαίωμα τους στην απεργία. Χτίζουν σχέσεις αλληλεγγύης μεταξύ τους και με άλλους εργαζόμενους στο μαγαζί και διεκδικούν δώρο Χριστουγέννων το οποίο και παίρνουν.

Πάγια τακτική των αφεντικών είναι να θέλουν να ξεφορτωθούν όσους εργαζόμενους αγωνίζονται, διεκδικούν και παρεμβαίνουν στον χώρο εργασίας τους, προσπαθώντας να αλλάξουν τους όρους της κατά τα άλλα «έντιμης συμφωνίας».  Έτσι λίγο καιρό αργότερα τα αφεντικά της εν λόγω επιχείρησης, ξεκινούν μεθοδικά να απολύουν έναν – έναν τους συναδέλφους μας. Θεωρώντας ότι έτσι θα σταματήσουν οι διεκδικήσεις και το μαγαζί θα επιστρέψει στην ομαλή λειτουργία του. Όμως οι τέσσερις απολυμένοι δεν σκοπεύουν να χαρίσουν τίποτα στα αφεντικά, διεκδικούν ακόμα και έξω από την δουλεία τους όλα αυτά που τους αναλογούν. Ταυτόχρονα (εκτός από έναν) θέτουν στα αιτήματα τους την επαναπρόσληψη. Θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν σε έναν χώρο εργασίας που έχτισαν πράγματα από το μηδέν, έχοντας ως βάση την αλληλεγγύη, την στήριξη μεταξύ τους, και την συλλογική διεκδίκηση αιτημάτων για πιο αξιοπρεπείς όρους εργασίας.

Παράλληλα, έχοντας σαν πρόσφατη εμπειρία τον αγώνα στα καφέ γέφυρα και Babylon, μπορούμε να πούμε ότι η οργάνωση και η συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων, τόσο κατά τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης με σκοπό την ουσιαστική διαπραγμάτευση των όρων της όσο και από τη στιγμή που απομακρύνονται από το χώρο εργασίας τους, απολύοντας τους είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε αυτά που μας ανήκουν. Οι εργαζόμενοι, πλέον απολυμένοι, συναντιούνται με το σωματείο ξεκινώντας μια σειρά κινητοποιήσεων με σκοπό τη δικαίωση των αιτημάτων τους. Μετά την πάροδο 4 μηνών, υπό την πίεση του σωματείου και αλληλέγγυων καταφέρνουν να κερδίσουν αυτά που διεκδικούν.

 

 

Σαν Σωματείο στηρίζουμε και συμμετέχουμε στον αγώνα των τεσσάρων απολυμένων του RBB. Όπως και στους άλλους αγώνες που έχουμε συμμετάσχει δεν επαναπαυόμαστε στη θεσμική επίλυση των εργασιακών ζητημάτων. Θεωρούμε ότι ο συλλογικός και κινηματικός τρόπος διεκδίκησης είναι αυτός που φέρνει τα θετικά αποτελέσματα και την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Επίσης είναι η παρακαταθήκη, για καλύτερους όρους εργασίας στις πιάτσες που τρέχουν οι αγώνες και δημιουργεί – καλλιεργεί ταξική συνείδηση στους συναδέλφους μας. Και αυτή η συνείδηση είναι που δημιουργεί τις συνθήκες για συλλογικοποίηση των αναγκών μας και για καλύτερους όρους εργασίας, αμβλύνοντας την εκμετάλλευση που βιώνουμε.

Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού είναι σωματείο βάσης. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και στις οποίες συμμετέχουν όλοι ισότιμα και μακριά από τη λογική της ανάθεσης. Είναι ανοιχτό σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, εκτός φυσικά από αφεντικά, υπεύθυνους, προϊστάμενους, φασίστες και αυτούς που προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους ή υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί.

 

Αντίσταση στους εκβιασμούς των αφεντικών

Αυτοοργάνωση στους χώρους δουλειάς

Αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων

 

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων

και λοιπών εργαζομένων στον κλάδου του επισιτισμού

Κεντρικής Μακεδονίας