Κείμενο καλέσματος στην απεργία την πέμπτη 8.12

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΑΓΩΝΕΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

 

Άλλη μια χρονιά που μας έφερε αντιμέτωπους με πολιτικές ακραίας λιτότητας και υποτίμησης της εργασίας και των ζωών μας μας πλησιάζει προς το τέλος της και, σχεδόν εθιμοτυπικά πλέον, κηρύσσεται 24ωρη πανελλαδική απεργία από τη γραφειο-κρατική ΓΣΕΕ. Μια απεργία που ενορχηστρώνεται από επαγγελματίες συνδικαλιστές, με σκοπό να εκτονώσει τη συσσωρευμένη οργή της τάξης μας και να επισφραγίσει έναν ακόμα κύκλο ολομέτωπης επίθεσης από αφεντικά και κράτος.

Η αυτοαποκαλούμενη αριστερή κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της, όχι μόνο διατηρεί τους μισθούς στα πλέον εξευτελιστικά επίπεδα, αλλά αποβλέπει στην περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού -ανάλογου πλέον της εργασιακής εμπειρίας του καθενός- που διασπά τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους (παρότι βέβαια η εκμετάλλευση παραμένει ίδια για όλους). Την ίδια στιγμή μειώνονται ή καταργούνται επιδόματα, δώρα -13ος και 14ος μισθός- και ένσημα και η θεμελίωση σύνταξης μοιάζει με άπιαστο όνειρο, ενώ, όσοι ήδη την εισπράττουν, τη βλέπουν μέρα με τη μέρα να συρρικνώνεται μαζί με όλα τα υπόλοιπα. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν -με πρόφαση τις ευρωπαϊκές πιέσεις και διαπραγματεύσεις- η κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, η απελευθέρωση των απολύσεων και ο περιορισμός των εναπομείναντων συνδικαλιστικών ελευθεριών, παράλληλα με τη θέσπιση της ανταπεργίας (lock out) των αφεντικών.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τον κλάδο μας, είναι προφανές ότι δε χρειαζόταν το ξέσπασμα και βάθεμα της κρίσης προκειμένου να βιώσουμε τη μαύρη, ανασφάλιστη ή ημι-ανασφάλιστη και επισφαλή εργασία, την πτώση των μεροκάματων, την εξευτελιστική εκμετάλλευση μας από τα αφεντικά, την τρομοκρατική απειλή της απόλυσης ειδικά όσων αντιστέκονται στους χώρους εργασίας. Τόσα χρόνια ήταν κοινό μυστικό, ενώ άλλο τόσο κοινή ήταν και εξακολουθεί να είναι η άγνοια πολλών εργαζομένων στον κλάδο όσον αφορά τα «αυτονόητα» μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σήμερα λοιπόν που τα παραπάνω φαινόμενα είναι πιο έκδηλα από ποτέ, που το οχτάωρο έχει πάψει να είναι αυτονόητο, που τα ωράρια και η δουλειά μας ελαστικοποιούνται παράλληλα με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και οι διεκδικήσεις μας διώκονται από εργοδοσίες και κρατικούς μηχανισμούς, επιλέγουμε να κατεβούμε στο δρόμο γιατί πιστεύουμε ότι  οι απεργίες είναι μια αφορμή να συναντηθούμε με συναδέλφους έξω από τους εργασιακούς χώρους αλλοτρίωσης και εκμετάλλευσης, να μοιραστούμε βιώματα και εμπειρίες και να οργανωθούμε ταξικά ώστε να υπερασπιστούμε τα εργατικά μας συμφέροντα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η απεργία είναι η κατάληξη μιας μακράς και χρονοβόρας διαδικασίας αγωνιστικών και συχνά βίαιων κινητοποιήσεων της εργατικής τάξης ενάντια στα αφεντικά και τα τσιράκια τους και γι’ αυτό στις απεργίες συμμετέχουμε συλλογικά, ξεπερνώντας διαχωρισμούς με βάση το πόστο, το φύλο και την καταγωγή που επιβάλλονται από τα αφεντικά μας και προτάσσοντας την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων (ανεξαρτήτως κλάδου), απεργών ή μη. Επιθυμούμε να ξαναδώσουμε στην απεργία το πραγματικό της νόημα, όχι μόνο με το μπλοκάρισμα της παραγωγής (μέσω της αποχής από τη δουλειά), αλλά και με το μπλοκάρισμα της κατανάλωσης την ημέρα αυτή, εκφράζοντας και έμπρακτα τη στήριξή μας σε όσους δεν μπορούν να απεργήσουν.

Στεκόμαστε απέναντι στο συνδικαλισμό τύπου ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, θεωρώντας ότι οι εργατικοί αγώνες ξεκινούν από εμάς τους ίδιους τους εργαζόμενους και όχι από αντιπροσώπους που συνήθως συμβάλλουν στην αφομοίωση των διεκδικήσεων μας. Στα πλαίσια αυτά, έχουμε επιλέξει να συμμετέχουμε στο Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για σωματείο βάσης, που σημαίνει ότι λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και στις οποίες συμμετέχουν όλοι ισότιμα, αντιεραρχικά, και μακριά από τη λογική της ανάθεσης. Είναι ανοιχτό σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, εκτός φυσικά από αφεντικά, προϊστάμενους, φασίστες και αυτούς που προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους ή οποιαδήποτε υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί.

 

Πέμπτη 8/12 (και για όλη τη μέρα), όπως και σε κάθε απεργία, ΟΥΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΥΤΕ ΠΕΛΑΤΕΣ!

 

Συγκέντρωση – πορεία καμάρα 10:00 π.μ.

μετά την ολοκλήρωση της πορείας θα ακολουθήσει απεργιακή κουζίνα του σωματείου στο στέκι στη μόδη (Μόδη 1)

 

 Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων & λοιπών εργαζομένων στον

κλάδο του επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας