11 Απρίλη Απεργία Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

Απεργία Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

Στις 11 Απρίλη διανομείς σε Αθήνα και Γιάννενα βρίσκονται για ακόμη μια φορά  στο δρόμο αλλά με διαφορετικούς όρους. Αυτή τη μέρα δεν τρέχουνε να παραδώσουν κάποιο πακέτο, δεν αναθεματίζουν την μοίρα που τους έφερε πάνω σ ένα  μηχανάκι στους 0°C… Αυτή τη μέρα ενώνουν συλλογικά τη δυναμή τους στο δρόμο, για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα και να σταματήσουν να μετράνε νεκρούς συναδέλφους.

Οι διανομείς καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι όχι μόνο με τις καιρικές συνθήκες και την επικινδυνότητα του δρόμου, αλλά και με τις συνθήκες της ίδιας της εργασίας που πηγάζουν από την μέχρι πρότινος έλλειψη νομοθετικού πλαισίου και την εργοδοτική αυθαιρεσία ως συγκοινωνούντα δοχεία. Πέρα από τους πενιχρούς μισθούς και την ελλιπή ασφάλιση, αναγκάζονται  να δουλεύουν με δικό τους μηχανάκι, να φροντίζουν για τις βενζίνες και τη συντήρησή του αλλά και να συμβιβάζονται με τον ελλιπή εξοπλισμό και κακοσυντηρημένα οχήματα. Δουλεύουν μέσα σε μια εντεινόμενη και εκβιαστική συνθήκη, όπου τους επιβάλλεται η τάχιστη παράδοση των παραγγελιών με κόστος την σωματική τους ακεραιότητα και πάντα προς όφελος των αφεντικών.

Από την άλλη, η μακάβρια λίστα των εργατικών ατυχημάτων φαίνεται να μην έχει τέλος. Όλο και πιο συχνά μαθαίνουμε για εργατικά ατυχήματα  που μόνο ατυχήματα δεν είναι. Δεν είναι η κακή στιγμή, είναι αποτέλεσμά της συνεχούς υποτίμησης των εργασιακών συνθηκών και της πλήρους εντατικοποίησης της εργασίας. Τα αφεντικά το λένε απροκάλυπτα : για τα κέρδη τους δεν λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει καταθέσει εγκύκλιο που αναφέρει ότι οι  εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν μέτρα ατομικής προστασίας σε όλους τους οδηγούς δικύκλου, κούριερ, διανομείς και εξωτερικούς υπαλλήλους. Ακόμη υποχρεώνει  τα αφεντικά να παρέχουν εταιρικό όχημα στους εργαζόμενους διανομείς. Ξέρουμε όμως ότι όσοι νόμοι ή εγκύκλιοι κι αν θεσμοθετηθούν, δεν σημαίνει οτι θα εφαρμοστούν. Για το λόγο αυτό οφείλουμε να συνεχίζουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας.

Γιατί για εμάς η συλλογική δράση δεν αρχίζει ούτε σταματά στη θεσμική επίλυση των εργασιακών ζητημάτων.

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν , στις 11 Απριλίου τα Σωματεία Βάσης –Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων (ΣΒΕΔΙ) και Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλων(ΣΒΕΟΔ), κατεβαίνουν σε απεργία, δίνοντας μια απάντηση στις άσχημες εργασιακές συνθήκες και στην συνολικότερη  υποτίμηση των ζωών μας. Δίνοντας άλλο νόημα στις απεργίες μέσα από οριζόντιες διαδικασίες και πέρα από εργατοπατέρες και τα κομματικά τους παραμάγαζα, κατεβάζουν τα κουτιά και βρίσκονται μαζί στο δρόμο αγωνιζόμενοι για καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

 

 

 

 

 

 

Πιο συγκεκριμένα, διεκδικούν :

  • Εταιρικό μηχανάκι

Εταιρικό δίκυκλο σημαίνει: Άμεση αύξηση του μισθού και το σημαντικότερο μείωση των εργατικών «ατυχημάτων.

  • Μέσα Ατομικής Προστασίας

Η φύση της εργασίας αυτής καθεαυτής είναι επικίνδυνη για την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. Τα ΜΑΠ θα μειώσουν τους θανάτους και τους τραυματισμούς αμέτρητων εργαζομένων.

  • Ένσημα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Η ένταξη του επαγγέλματος στα ΒΑΕ σημαίνει: μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των μισθών.

  • Ενιαία Ειδικότητα

Κούριερ, διανομείς και εξωτερικοί έχουν ως βασικό «εργαλείο» της δουλειάς το δίκυκλο, μεταφέροντας προϊόντα ή/και υπηρεσίες. Ο κατακερματισμός του κλάδου με την τριχοτόμηση του ευνοεί την υποτίμηση και την απαξίωση του επαγγέλματος.

Ως ΣΣΜ, στηρίζουμε την απεργία των ντελιβεράδων-κούριερ. Πέραν του ότι είναι ένας αγώνας που αφορά και εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού, είναι  ένας ακόμα αγώνας για την υπεράσπιση των δικών μας ταξικών συμφερόντων. Με οργάνωση σε σωματεία βάσης και συλλογικές διαδικασίες των από τα κάτω απαντάμε στην καθημερινή επίθεση κράτους και κεφαλαίου.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΕΙΑΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΠΡΙΛΗ  ΣΤΙΣ 11:00

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδου του επισιτισμού Θεσσαλονίκης

Επικοινωνία με το σωματείο:

Τηλ: 6949745078

e-mail: swmateioservitorwn@yahoo.gr

site: http://ssmthess.espivblogs.net

Τακτική Γενική Συνέλευση κάθε Τετάρτη στις 12:00

στα γραφεία του σωματείου Στρ. Μακρυγιάννη 7

 

*Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού είναι σωματείο βάσης. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και στις οποίες συμμετέχουν όλοι ισότιμα και μακριά από τη λογική της ανάθεσης του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, των αρχηγών και των ειδικών. Είναι ανοιχτό σε όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/ους του κλάδου, εκτός φυσικά από αφεντικά, υπεύθυνους, προϊστάμενους, φασίστες, σεξιστές, ομοφοβικούς και αυτούς που προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους ή υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί.