Απεργία 2 Οκτώβρη – Ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Σε μία εποχή που η διαβίωση μας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, η ανεργία καλπάζει και σταδιακά τα όποια εργασιακά κεκτημένα πάνε περίπατο καλούμαστε για μία ακόμη φορά να κάνουμε θυσίες για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, που σημαίνει: πετσόκομμα μισθών, μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας και περιθωριοποίηση όσων περισσεύουν για να αυξηθεί η κερδοφορία των αφεντικών. Μέσα από το νέο «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο» η νέα κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από την προηγούμενη, κινούμενη με ακόμη πιο σκληρούς όρους προς αυτή την κατεύθυνση.
Μέσα από το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, την ώρα που διευκολύνονται οι επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου με παρακάμψη της γραφειοκρατίας, ανάθεση της επιτήρησης των επενδύσεων σε ιδιωτικούς οργανισμούς, ιδιωτικοποιήσεις κλπ, επιχειρείται να φιμωθούν οι φωνές και οι αγώνες όσων αγωνίζονται. Μέσα από μία σειρά διατάξεων, οι εργασιακές μας συνθήκες δυσχεραίνουν, δίνοντας την ευκαιρία στα αφεντικά να αλωνίζουν. Η σύναψη συλλογικών κλαδικών συμβάσεων γίνεται ακόμη δυσκολότερη, χειροτερεύοντας τους όρους εργασίας. Δίνεται επίσης στα αφεντικά η δυνατότητα να μην τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις, με την πρόφαση της «κακής οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης» και τις επιχειρησιακές συμβάσεις με χειρότερους εργασιακούς και οικονομικούς όρους να υπερισχύουν. Επίσης, νομιμοποιείται πλέον η μη καταβολή μισθού έως και για δύο μήνες!
Ακόμη, μέσα από το ίδιο νομοσχέδιο, γίνεται ευθεία επίθεση και στη λειτουργία των σωματείων. Θεσμοθετείται και επίσημα η καταστολή που δέχονται εδώ και χρόνια σωματεία και εργατικές ενώσεις και οι αγώνες που δίνουν. Με το πρόσχημα του «συνδικαλιστικού μητρώου» επιχειρείται ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων αλλά και των μελών τους που συμμετέχουν στις διαδικασίες τους. Οι πληροφορίες αυτές θα είναι στη διάθεση των αφεντικών ώστε να χαρτογραφούν τις όποιες αντιστάσεις γεννιούνται σε χώρους εργασίας ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας. Επίσης, θεσπίζεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική ψηφοφορία για απόφασεις σωματείων σε γενικές συνελεύσεις και κήρυξη απεργιών, δυσκολεύοντας την υλοποίησή τους ακόμη περισσότερο. Αυτή η διάταξη έρχεται να συμπληρώσει το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης για τη συμμετοχή του 50% +1 όλων των μελών (και όχι της γενικής συνέλευσης) για την κήρυξη απεργίας από κάποιο σωματείο. Ουσιαστικά, πρόκειται για προσπάθεια αντικατάστασης της συμμετοχής σε διαδικασίες και αγώνες από το δικαίωμα της ψήφου.
Σε αυτή τη συγκυρία που ο ατομικισμός καλπάζει, οι όροι ζωής μας δυσχεραίνουν, η επίθεση του κεφαλαίου εντείνεται, εμείς αντιτάσουμε τη συλλογικοποίηση, οριζόντιους αδιαμεσολάβητους αγώνες από τα κάτω, συναδελφικότητα και ταξική αλληλεγγύη. Δυναμώνουμε τα σωματεία βάσης, πυκνώνουμε τις γραμμές των αγώνων μας, στεκόμαστε ο ένας δίπλα στην άλλη και στήνουμε αναχώματα ενάντια την εκμετάλλευση και τις καταπιέσεις στους χώρους εργασίας μας και όχι μόνο.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ,ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ,
ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΝΕΝΑ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

ΤΕΤΑΡΤΗ 2/10
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ
ΚΑΜΑΡΑ 11:00
Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων
στον κλάδο του επισιτισμού Θεσσαλονίκης