Goody΄s: Πρωτιά στις εκδικητικές απολύσεις

Goody΄s
Πρωτιά στις εκδικητικές απολύσεις

Στις 11/4/19 πραγματοποιήθηκε απεργία κούριερ – ντελιβεράδων καλεσμένη από τη ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου) και το ΣΒΕΔΙ (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων) με τη συμμετοχή 1000 περίπου οχημάτων στην Αθήνα και 100 περίπου στα Ιωάννινα. Σε έναν κατακερματισμένο κλάδο που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καν νομικό πλαίσιο, η ασυδοσία και οι αυθαιρεσίες των αφεντικών υπάρχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και μετρά δεκάδες εργατικά δυστυχήματα, οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν μακριά από συνδικαλιστικές αυθεντίες και πέτυχαν την κατάθεση εγκυκλίου από την κυβέρνηση που θα ορίζει το νομικό πλαίσιο της εργασίας. Όμως, επειδή οι αγώνες μας δεν σταματάνε στην υπογραφή θεσμικών πλαισίων αλλά και επειδή η εφαρμογή αυτών είναι αβέβαιη οι ντελιβεράδες και κούριερ οργανωθήκαν και κατέβηκαν στην απεργία με κύρια αιτήματα : εταιρικό μηχανάκι, μέσα ατομικής προστασίας, ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά, ενιαία ειδικότητα.

Περίπου ένα μήνα μετά έρχεται η απάντηση των αφεντικών στην απεργία. Δύο διανομείς, μέλη του ΣΒΕΟΔ που πρωτοστάτησαν στην απεργία της 11 Απρίλη, απολύονται εκδικητικά από δύο διαφορετικά καταστήματα Goody’s στην Αθήνα (Λεωφόρος Αλεξάνδρας και Αγία Παρασκευή). Λίγες μέρες μετά, ένας διανομέας από τα Goody’s στα Γιάννενα, ο οποίος συμμετείχε στην απεργία της 11/4 και συνέχιζε να έχει διεκδικητική στάση στη δουλειά, απολύεται λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης.
Στην Αθήνα το ΣΒΕΟΔ ύστερα από ένα κύκλο αγώνα με διαρκείς και μαζικές παρεμβάσεις σε διάφορα Goody΄s, καθώς και με τη στήριξη του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος πανελλαδικά , κατάφερε να ασκήσει πίεση στην εταιρεία. Οι δυο ντελιβεράδες επαναπροσλήφθηκαν με τους ίδιους όρους που εργάζονταν και πριν απολυθούν αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι η συλλογική μας δύναμη είναι αυτή που στέκεται εμπόδιο στις αυθαιρεσίες και στo κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθούν να περάσουν.

Στα Γιάννενα, ο απολυμένος διανομέας στα Goody΄s και μέλος του ΣΒΕΔΙ συνεχίζει να διεκδικεί την επαναπρόσληψη του. Παράλληλα με την καταγγελία στο ΣΕΠΕ (και στη συνέχεια με την αγωγή προς την εργοδοσία για την καταχρηστική απόλυση αλλά και για χρωστούμενα δεδουλευμένα) πραγματοποιούνται συνεχώς κινητοποιήσεις στο κατάστημα . Με πρόσφατο παράδειγμα τον αγώνα και την νίκη των δυο ντελιβεράδων στηρίζουμε τον απολυμένο ενάντια στις εκδικητικές πρακτικές των αφεντικών.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης
στον απολυμένο διανομέα στα Goody΄s,
Σάββατο 5/10 στις 20:30
στο μνημείο Λαμπράκη (Βενιζέλου με Ερμού)

Τα αφεντικά, τόσο στον κλάδο μας όσο και γενικότερα, προς όφελος της κερδοφορίας τους θέλουν οι εργαζόμενοι να είναι πειθήνιοι, χωρίς ταξική συνείδηση και να μην διεκδικούν ούτε τα αυτονόητα. Όταν όμως σαν εργαζόμενοι συλλογικοποιούμαστε, αποκτάμε μεταξύ μας σχέσεις συναδελφικότητας και αλληλεγγύης, αντιλαμβανόμαστε τη συλλογική μας δύναμη και παίρνουμε μέρος σε αγώνες και απεργίες τότε τα αφεντικά κάνουν ότι μπορούν για να μας ξεφορτωθούν.
Για το λόγο αυτό, οργανωνόμαστε στη βάση μας, χωρίς ιεραρχία και αυθεντίες και βάζουμε αναχώματα στην επέλαση του κεφαλαίου. Με αυτό τον τρόπο θα δείξουμε ότι και η εργοδοσία των Goody’s πανελλαδικά κινείται σε αυτή την κατεύθυνση και θα ακυρώσουμε στην πράξη τις απολύσεις των συναδέλφων μας.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΤΑ GOODY’S

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον εκφοβισμό των αφεντικών,
ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ σε όλους τους χώρους εργασίας,
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μεταξύ των εργαζομένων.
Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων
στον κλάδο του επισιτισμού
Θεσσαλονίκης

*Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού είναι σωματείο βάσης. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και στις οποίες συμμετέχουν όλοι ισότιμα και μακριά από τη λογική της ανάθεσης του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, των αρχηγών και των ειδικών. Είναι ανοιχτό σε όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/ους του κλάδου, εκτός φυσικά από αφεντικά, υπεύθυνους, προϊστάμενους, φασίστες, σεξιστές, ομοφοβικούς και αυτούς που προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους ή υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί.