Κοινή ανακοίνωση σωματείων με αφορμή την πορεία στις 14/12

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ, ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ, ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

Το Σάββατο 14 του Δεκέμβρη, διοργανώνεται μία διαδήλωση ενάντια στην κρατική καταστολή που για εμάς γίνεται αντιληπτή ως συμπλήρωμα της υπερεκμετάλλευσης πάνω στις ζωές των εργαζομένων. Η πολιτική της νέας κυβέρνησης, ως φυσική συνέχεια της προηγούμενης, έρχεται να επιδείξει μία σειρά αντεργατικών και ευρύτερα αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων και νομοσχεδίων. Ως σωματεία εργαζομένων καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, κάθε -συνδικαλιστικά και πολιτικά- ενεργό άνθρωπο να σταθεί ενάντια στην κρατική καταστολή στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις διαδηλώσεις:

Ενάντια στη στοχοποίηση κατειλημμένων πολιτικών και κοινωνικών χώρων και το τελεσίγραφο του υπουργού δημόσιας τάξης. Υπερασπιζόμαστε τους χώρους αυτούς απέναντι στην καταστολή ως χώρους του κινήματος ακόμη κι αν δεν ταυτιζόμαστε με το σύνολο των θέσεων τους. Αναγνωρίζουμε επίσης, ότι τη στιγμή που τα κτίρια αυτά θα ρήμαζαν άδεια και αναξιοποίητα, πολλοί άνθρωποι, συνάδελφοι και συναγωνιστές μας βρίσκουν μέσα σε αυτούς τους χώρους το μέρος για να καλύψουν μία σειρά υλικών, πνευματικών, κοινωνικών, πολιτικών τους αναγκών. 

-Ενάντια στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων και την περιστολή του δικαιώματος στην απεργία. Η χαρτογράφηση όλων των μελών των σωματείων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία αλλά και η απαίτηση για 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών στις ψηφοφορίες για τις απεργίες, θέλουν να βάλουν ουσιαστικά ταφόπλακα στο βασικότερο μέσο πάλης που οι εργαζόμενοι έχουμε στα χέρια μας.

Ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. κάτι που λίγους μήνες μετά την ψήφισή του είδαμε να εφαρμόζεται και με την απαγόρευση “πολιτικών εκδηλώσεων” σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα όπως αποφασίστηκε πρόσφατα για την Νομική σχολή του ΑΠΘ.

-Ενάντια στην βαρβαρότητα των ΜΑΤ που αιματοκυλούν τις διαδηλώσεις, την εξάπλωση στρατιωτικοποιημένων αστυνομικών περιπολιών με αυτόματα όπλα στους δρόμους της πόλης (μαύροι πάνθηρες), τις παρακολουθήσεις και τις παρενοχλήσεις αγωνιστών.

-Ενάντια στον περιορισμό των διαδηλώσεων που επιδιώκει την καταστολή και την αποτροπή συγκεντρώσεων

-Ενάντια στη κρατική πολιτική για τους μετανάστες, τις βίαιες επαναπροωθήσεις, τα κλειστά κέντρα κράτησης, την άρνηση απόδοσης ΑΜΚΑ και τον αποκλεισμό τους από υγεία-παιδεία, τους πνιγμούς στο Αιγαίο και τον Έβρο.

-Ενάντια στην κρατική καταστολή, που έρχεται να συμπληρώσει τους όλο και πιο σκληρούς και εντατικούς όρους της εκμετάλλευσης μας, τα ελαστικά ωράρια, την ανασφάλιστη ή μισοασφαλισμένη εργασία, την ανεργία, το αυξημένο κόστος ζωής, τα κομμένα επιδόματα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την απελευθέρωση των απολύσεων, την υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας όταν ετοιμάζονται νέα τεράστια έξοδα για ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, για φοροαπαλλαγές επιχειρηματιών, για αγορά πολεμικών εξοπλισμών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ αλλά και των επιδιώξεων ντόπιων πολεμοκάπηλων.

Από την αντικατασταλτική διαδήλωση της 14ης Δεκέμβρη μέχρι την διακλαδική απεργία βάσης στις 29 του Μάρτη που οργανώνεται από πρωτοβάθμια σωματεία κι από τις μάχες οπισθοφυλακής που δίνουμε στους χώρους δουλειάς μέχρι την τις μάχες που έρχονται για την υπεράσπιση του δικαιώματος μας στην απεργία και τη διαδήλωση θα υπερασπιστούμε, ώμο με ώμο, μία σειρά από εργατικά και κοινωνικά κεκτημένα αλλά και τη δυνατότητά μας να αγωνιζόμαστε στο παρόν και στο μέλλον

Η αλληλεγγύη μας με τους κατειλημμένους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους είναι δεδομένη, αλλά ταυτόχρονα ξέρουμε ότι στα νέα καρέ της ταξικής πάλης πρέπει να παλέψουμε ακόμα και για να μπορούμε να απεργούμε ή να διαδηλώνουμε.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης

Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Θεσσαλονίκης

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας