Τα μέτρα κατά της πανδημίας είναι μέτρα κατά των εργασιακών κεκτημένων και ελευθεριών.

Τα μέτρα κατά της πανδημίας-

Είναι μέτρα κατά των εργασιακών κεκτημένων και ελευθεριών 

Τις τελευταίες εβδομάδες εισέβαλε και στη δικιά μας κοινωνία η πανδημία του κορωνοϊού. Το κράτος πήρε τα ινία για τη διαχείριση της κατάστασης, επιβάλλοντας μέτρα και  αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας. Μέσα από μία σειρά κυβερνητικών διαταγμάτων ανακοινώθηκε το κλείσιμο καταστημάτων πολλών κλάδων, την απαγόρευση συναθροίσεων και μετέπειτα της κυκλοφορίας. Σε διάστημα λίγων ημερών είδαμε τα μέτρα να αυστηροποιούνται περιστέλλοντας ολοένα και περισσότερο ελευθερίες και δικαιώματα.

Εν μέσω πανδημίας ,η κατάσταση στον κλάδο του επισιτισμού έχει γίνει αρκετά περίπλοκη. Κάποιες από εμάς βρεθήκαμε χωρίς δουλειά (επομένως και εισόδημα με τα ενοίκια, λογαριασμούς να τρέχουν) για άγνωστο χρονικό διάστημα, ενώ κάποιοι άλλοι από εμάς βλέπουμε την εργασία μας να εντατικοποιείται, σε take away καταστήματα ή στο πόστο της διανομής φαγητού. Βέβαια, τα μέτρα αυτοπροστασίας είναι ελλιπή για μία ακόμη φορά, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας. Αυτή τη φορά, χωρίς να ξεχνάμε την εργασιακή πραγματικότητα πριν την καραντίνα με τα μισά ένσημα, απλήρωτα δώρα και επιδόματα , βλέπουμε όλο και συχνότερα εργοδοτικές αυθαιρεσίες  να γίνονται ανεκτές από το κράτος στο πλαίσιο της πανδημίας.

Με το κλείσιμο των καταστημάτων βρεθήκαμε σε εργασιακή επισφάλεια, με τα αφεντικά να έχουν όλο το πεδίο ελεύθερο για να πάρουν τα μέτρα τους ώστε να διαφυλάξουν ή ακόμη να αυξήσουν τα κέρδη τους. Από τις πρώτες μέρες τις καραντίνας αντιμετωπίσαμε τροποποιήσεις σε  συμβάσεις , εξαναγκασμούς σε παραίτηση , μαζικές απολύσεις ή το έξυπνο κόλπο της άδειας άνευ αποδοχών. Μες στις επόμενες μέρες είδαμε την κυβέρνηση, με πρόφαση το κόλλημα του συστήματος  Εργάνη, να δίνει διορία στα αφεντικά να δηλώσουν υπερωρίες , ασφαλιστικές εισφορές και το δώρο του Πάσχα μέχρι και μετά τη λήξη της καραντίνας, δημιουργώντας έτσι πρόσφορο έδαφος για εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Για άλλη μία φορά το κράτος μας λέει κατάμουτρα ότι και αυτή την κρίση (υγειονομική, κοινωνική και οικονομική) θα την πληρώσουμε εμείς. Από τη μία, τάζει ένα επίδομα για όσους πλήττονται για να κατευνάσει την όποια οργή ή δυσαρέσκεια αλλά τα μέτωπα που μένουν ανοιχτά είναι πολλά. Παραμένει ακόμη θολό τι θα γίνει με τις ασφάλισή μας για όλο αυτό το διάστημα, τι θα γίνει με το δώρο Πάσχα τι θα γίνει με την υπερεργασία εργαζομένων σε διάφορους κλάδους. Ταυτόχρονα, μας καλεί ξανά να βάλουμε πλάτη για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας που πλήττεται από την πανδημία, με τα νέα έκτακτα εργασιακά μέτρα να περιλαμβάνουν μερική και εκ περιτροπής απασχόληση στην οποία οι εργαζόμενοι/ες θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για έξι μήνες.

Αυτά, δεν είναι ζητήματα μόνο του δικού μας κλάδου, υπάρχουν εργαζόμενοι/ες που αντιμετωπίζουν το ίδιο ή και χειρότερο εργασιακό καθεστώς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι όσοι/ες δουλεύουν σε σουπερ μάρκετ που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο φόρτο εργασίας, ξεχειλωμένα ωράρια ή ακόμα οι καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν από εργαζόμενους σε τηλεφωνικά κέντρα εκεί όπου οι λίγοι συνεχίζουν να δουλεύουν για να εξυπηρετήσουν τους πολλούς.

Δεν ξεχνάμε όμως πως όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, το κράτος υποβαθμίζει με συνέχεια και συνέπεια το δημόσιο σύστημα υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων στην περίθαλψη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όχι μόνο την αδυναμία αντιμετώπισης της πανδημίας (ελάχιστες ΜΕΘ, πανάκριβα τεστ σε ιδιωτικές κλινικές, αδυναμία παροχής τεστ για τον κορωνοϊό σε όλους/ες), την εξαντλητική  εργασιακή συνθήκη όσων δουλεύουν στο σύστημα περίθαλψης (τεράστιος εργασιακός όγκος για το υποστελεχωμένο προσωπικό) αλλά πάνω από όλα και την ασφάλεια τους στο χώρο εργασίας τους (ελλείψεις σε μάσκες, γάντια και μέσα αυτοπροστασίας τους αφήνουν έκθετους στον ιό).

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες σε όλους/ες όσους δουλεύουν σε εξαντλητικές συνθήκες για να μην φανούν τα κενά του δημοσίου συστήματος υγείας, σε όσους βλέπουν διαρκώς την εργασία τους να υποτιμάται και σε όσους δεν τη βγάζουν με αυτή τη νέα πραγματικότητα με την προοπτική στις διεκδικήσεις και τους αγώνες που έπονται ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες σε όσους/ες δεν έχουν σπίτι, στους πρόσφυγες και μετανάστριες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι/ες  στη χώρα, στοιβάζονται στα κέντρα κράτησης  σε υποδομές που δεν παρέχουν ούτε τα στοιχειώδη πόσο μάλλον μέτρα για την υγεία τους και παραμένουν αποκλεισμένοι  από το σύστημα υγείας.

Ενάντια στον ατομικισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό που προωθούν κράτος και κεφάλαιο για τη διαχείριση της πανδημίας, επιμένουμε να παίρνουμε δύναμη η μια από την άλλη και να αγωνιζόμαστε μαζί για τα ζητήματα του κλάδου και όχι μόνο. Σε καιρούς που η κυβέρνηση επιβάλει πολιτική επιστράτευση και την επίταξη των απεργών , σε καιρούς που μας στερούν το δημόσιο χώρο και απομονώνουν τη συλλογική μας δύναμη , εμείς θα βρίσκουμε τρόπους να ερχόμαστε κοντά και να μην αφήσουμε καμία συναδέλφισσα μόνη.

Ως ΣΣΜ θα είμαστε εδώ να στηρίξουμε τους /τις συναδέλφους /ισσες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο χώρο εργασίας τους καθώς και να αγωνιστούμε μαζί ενάντα στις αυθαιρεσίες των αφεντικών. Λόγω της πανδημίας οι εβδομαδιαίες συνελεύσεις δεν θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα παρόλα αυτά θα είμαστε σε επικοινωνία μέσω email  swmateioservitorwn@yahoo.gr

 

Ενάντια στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.

 

Ενάντια στο φόβο, να χτίσουμε δίκτυα αλληλεγγύης με μετανάστες και εργαζόμενες.

 

Ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία.

 

 

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον εκφοβισμό των αφεντικών,

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ σε όλους τους χώρους εργασίας,

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μεταξύ των εργαζομένων.

 

*Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού είναι σωματείο βάσης. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και στις οποίες συμμετέχουν όλοι ισότιμα και μακριά από τη λογική της ανάθεσης του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, των αρχηγών και των ειδικών. Είναι ανοιχτό σε όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/ους του κλάδου, εκτός φυσικά από αφεντικά, υπεύθυνους, προϊστάμενους, φασίστες, σεξιστές, ομοφοβικούς, τρανσφοβικούς και αυτούς που προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους ή υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί.

e-mail: swmateioservitorwn@yahoo.gr

site: http://ssmthess.espivblogs.net

fb:  Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης