Το βρώμικο ψωμί στην βιτρίνα της πολυτέλειας
“Άμα φουρνίζεις καλά ζυμάρια, είναι φτηνό και άκαρδο να τσιγκουνεύεσαι τα υλικά για ένα μικρό, αλλά αναζωογονητικό γεύμα” – αλλά είναι μια χαρά να είναι απλήρωτοι αυτοί που ζύμωσαν και φούρνισαν.
Αυτή είναι η “φιλοσοφία” (όπως μας πληροφορεί η ιστοσελίδα της επιχείρησης) στην αλυσίδα αρτο-ζαχαροπλαστείων “Ble”. Μια αλυσίδα που απασχολεί130 εργαζόμενους και διατηρεί 4 καταστήματα, στην Εγνατία, στην Ερμού, στο City Gate και το”στολίδι της φίρμας στον πεζόδρομο της Αγ.Σοφίας.
Μάλλον, όμως οι μισθοί των εργαζομένων της επιχείρησης δε συγκαταλέγονται στα υλικά που χρησιμοποιεί, καθώς, όπως λένε κι οι ίδιοι στο κείμενό τους…
“…χωρίς ρεπό επί μήνες, με ατέλειωτες υπερωρίες υπέρ της επιχείρησης η οποία ζητούσε όλο και περισσότερα από μας… και φυσικά απλήρωτοι. Με χαρτζηλίκι 300€ το μήνα, αναγκάζοντάς μας να πουλήσουμε εκτός από υλικά και την αξιοπρέπειά μας…”
και πιο κάτω
“…Μας εξανάγκασε σε εικονικές απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις και σε όσους από φόβο για το αύριο μείνανε, το ευχαριστώ ήταν να τους κάνει ιδιωτικά συμφωνητικά με μείωση του 50% του μισθού τους…”
“Και για τα δεδουλευμένα μας;; Όποτε έχει, και αν, θα μας δίνει κάτι…”
Η λύση της κρίσης του καπιταλισμού για τα αφεντικά, είναι η μείωση των μισθών και η εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων τους. Με λίγα λόγια “δε βγαίνει το μαγαζί, δουλέψτε πιο φτηνά και πιο πολύ για να μη χάστε και τα λίγα που σας δίνω”. Είδικά στον επισιτισμό, το έδαφος για τον καινούριο εκβιασμό ήταν στρωμένο και έτοιμο από πριν. Μαύρη εργασία, ελαστικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες είναι ήδη ο κανόνς. Για τα αφεντικά μας αυτός ήταν ένας τρόπος (και πριν την κρίση) να αυξήσουν τα κέρδη τους και να σταθούν απέναντι στους ανταγωνιστές τους. Η “νέα” εργατική νομοθεσία δεν είναι παρά η τυπική επικύρωση της κατάστασης που επικρατεί ήδη “στην πιάτσα” της δουλειάς.
Τέτοια είναι και η λύση που βρήκε και το αφεντικό της αλυσίδας αρτο-ζαχαροπλαστείων “Ble”.
Μειώνει τους μισθούς, (όχι με συμβάσεις αλλά μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών), ζητώντας από τους εργαζόμενους κατανόηση, αλλά “όποιος δε θέλει, φεύγει”, γιατί “χάρη τους κάνει που δεν εφαρμόζει τη νέα νομοθεσία. Βάζει τους εργαζόμενους, όντας απλήρωτοι, να αναγνωρίσουν την “οικονομική δυσπραγία” της επιχείρησης (την ώρα που ανοίγει νέα πολυτελή καταστήματα) και να δεχτούν να πληρωθούν με συναλλαγματικές. Με αυτόν τον τρόπο πρακτικά ακυρώνει τις συμβάσεις εργασίας, τρομοκρατεί με το φόβο της ανεργίας το προσωπικό του, κερδίζει από μη καταβαλλόμενα δεδουλευμένα και αποσπά τη “συναίνεση” των υπαλλήλων του στη μείωση της εργατικής τους δύναμης. Οι μισθοί στην πράξη έχουν ήδη μειωθεί, τώρα τους βάζει να υπογράψουν ότι δε θα τους διεκδικήσουν κιόλας.
Χώρια οι περασμένοι μήνες. Οι συναλλαγματικές που δίνει το αφεντικό για τα χρωστούμενα δε θα έχουν καμία αξία σε περίπτωση πτώχευσης μίας εκ των ανωνύμων εταιριών του. Το “στολίδι” του, βέβαια, βρίσκεται σε ξεχωριστή…
Κρατάει έτσι τους εργαζόμενους σε ένα καθεστώς ομηρίας. Είναι φανερή η πίεση πάνω σε ανθρώπους με ελάχιστα χρήματα επιβίωσης: “αν δεν υπογράψεις ότι δέχεσαι να σου δίνω το μισό μισθό, δεν έχεις να πληρωθείς, έστω και τα λίγα που σας δίνω” Το αφεντικό στα Ble δεν κάνει κάτι καινούριο. Χρησιμοποιεί τα νομικά τερτίπια που έχει στη διάθεσή του, ώστε να μειώσει το εργατικό κόστος, αλλά και να ισχυροποιήσει τη συνθήκη που του επιτρέπει να εκβιάζει τους εργαζόμενούς του.
Ως Σωματείο Σερβιτόρων/Μαγείρων στεκόμαστε απέναντι στην ολοένα αυξανόμενη όρεξη των αφεντικών μας για φτηνότερους εργάτες, απέναντι στη συνεχή υποτίμηση των ζωών μας, απέναντι στο διαρκή φόβο που θέλουν να μας επιβάλουν.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον εκφοβισμό των αφεντικών
ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ σε όλους τους χώρους εργασίας
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μεταξύ των εργαζομένων
Ο ι υπηρεσίες του Κράτους, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας και οι νομικές δυνατότητες, όπως η Επίσχεση Εργασίας και η Καταγγελία της εργασιακής σύμβασης, έχουν μια χρησιμότητα για τον εργαζόμενο, μια δυνατότητα που φοβίζει τους εργοδότες. Αν αφήσουν όμως οι εργαζόμενοι στα χέρια “διαιτητών” και μόνο τη διεκδίκησή τους, αν δεν αντισταθούν και δεν αυτοοργανωθούν, λίγα μπορούν να περιμένουν από κάποιο διεκπεραιωτικό γραφείο. Παρ΄ όλα αυτά, ακόμα και οι υπάρχουσες αυτές υπηρεσίες είναι λίγο έως καθόλου γνωστές. Όπως λένε οι επίσημες λοιπόν ιστοσελίδες τους..
Επιθεώρηση Εργασίας
Οποιαδήποτε στιγμή τηε εργασιακής σχέσης, ιδιαίτερα αν ο εργαζόμονες έχει προσληφθει, μπορεί να απευθυνθεί στην επιθεώρηση εργασίας για την άμεση διευθέτηση των εργασιακών του διφορών με τον εργοδότη. Η επιθεώρηση εργασίας, έχοντας κατ’ αρχάς συμβουλευτικό χαρακτήρα, θα καλέσει τον εργοδότη να συμμορφωθεί με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, κι αν αυτό δε συμβεί, ίσως προβεί σε κυρώσεις και πιθανώς στην αοπομπή του εργοδότη σε ποινικό ή πολιτικό δικαστήριο. Τα χρονικά περιθώρια όπου μπορούν οι εργαζόμενοι/ες να διεκδικήσουν την αποζημίωση απόλυσης μέσω της επιθεώρησης εργασίας ή των δικαστηρίων, είναι μέχρι 6 μήνες από την απομάκρυνσή τους από το χώρο εργασίας, ενώ η διεκδίκηση των μη καταβαλλόμενων μισθών, δώρων και επιδομάτων μπορεί να γίνει μέχρι και 5 χρόνια μετα.
Επίσχεση Εργασίας.
Εάν ο εργοδότης καθυστερεί να καταβάλει τις αποδοχές ου οφείλει στο μισθωτό του σημαντικό χρόνο, τότε αυτός έχει δικαίωμα να προβεί σε επίσχεση της εργασίας του. Δηλαδή δικαιούται να δηλώσει στον εργοδότη ότι διακόπτει την εργασία του, μέχρι να καταβληθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές του. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ο εργοδότης υποχρεούται να του καταβάλει τις αποδοχές και για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η επίσχεση της εργασίας του. Το χρόνο της επίσχεσης εργασίας, ο μισθωτός όχι μόνο δεν υποχρεούται να προσφέρει εργασία , αλλά δικαιούται και να απασχοληθεί αλλού για να καλύψει τις βασικές βιοτικές ανάγκες. Επίσης υπάρχει ειδικό επίδομα επίσχεσης εργασίας από τον ΟΑΕΔ (υπό προϋποθέσεις). Βέβαια, εννοείται ότι πρέπει παράλληλα να είναι κάθε στιγμή έτοιμος προς εργασία στη διάθεση του εργοδότη, σε πρίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο λήξει η επίσχεση εργασίας.
Το δικαίωμα στην επίσχεση εργασίας μπορεί να προσβληθεί δικαστικά, όταν οι απαιτήσεις των εργαζομένων είναι αβέβαιες, η επιχείρηση τεθεί σε αναγκαστική εκκαθάριση, ή όταν οι απαιτήσεις του εργαζόμενου είναι αμφισβητούμενες και η επίσχεση εργασίας θα προκαλέσει στον εργοδότη δυσανάλογη ζημία σε σχέση με την αξίωση του εργαζόμενου, εξαιτίας της οποίας αυτός προβαίνει στην επίσχεση εργασίας του.
πηγή: Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων – www.kepea.gr
Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσ/νίκης
(και λοιπών εργαζομένων στον κλάδου του επισιτισμού)
Για επικοινωνία με το σωματείο:
https://ssmthess.espivblogs.net
e-mail: swmateioservitorwn@yahoo.gr
τηλέφωνο:6957412529
Συνέλευση του Σωματείου, κάθε Δευτέρα 4:00 μ.μ. στη Μόδη 1