Falafel Taste Middle East : Φαλάφελ με γεύση ανατολής και εργασιακές συνθήκες με άρωμα μεσαίωνα

Τον Νοέμβρη του 2019 ο συνάδελφος Σ.Τ. ξεκίνησε να εργάζεται στο μαγαζί Falafel Taste Middle East με σύμβαση που δεν ανταποκρινόταν στο πραγματικό ωράριο και ένα fix μεροκάματο που με τη δημιουργική λογιστική της εργοδοσίας καλύπτει νυχτερινές και κυριακάτικες προσαυξήσεις. Ενώ από τα δώρα και επιδόματα δόθηκε μόνο ένα μικρό ποσό που αντιστοιχούσε στις 2 μέρες/μισά ένσημα παρόλο που ο συνάδελφος δούλευε 5 με 6 φορές την εβδομάδα , 8ωρο και πολλές φορές υπερεργασία. Και αυτό φυσικά δεν το έκαναν από την καλή τους τη ψυχή αλλά αναγκάστηκαν για να φαίνονται πρακτικά νομότυποι σε τυχόν έλεγχο. Ωστόσο, ενώ ο Σ.Τ. είχε προσληφθεί στο πόστο της σχάρας και του τηγανιού, στις αρμοδιότητες του προστέθηκαν οι καθαριότητες και η λάντζα. Μάλλον θα είχε και αυτός τη γνωστή ειδικότητα εργαζόμενου paspartu που έχουν εφεύρει τα αφεντικά για να γλιτώσουν το κόστος από την πρόσληψη παραπάνω εργαζομένων! Εντατικοποίηση σε σημείο εξάντλησης , υποτιμητικές συμπεριφορές και παρακολούθηση από τις κάμερες συμπληρώνουν το πάζλ της εργασιακής συνθήκης στο Falafel Taste Middle East.

Η παραπάνω εργασιακή συνθήκη δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά έρχεται να προστεθεί σ’ ένα πλέγμα εκμετάλλευσης και καταπίεσης που προσπαθούν συνεχώς να χτίσουν τα αφεντικά παγιώνοντας τους δικούς τους όρους στις πιάτσες του επισιτισμού. Ο συνάδελφος ,όπως και η πλειοψηφία των εργαζομένων στον επισιτισμό, αντιμετωπίζουμε μια σειρά από αυθαιρεσίες των αφεντικών ώστε να μειώσουν όσο μπορούν το κόστος της εργασίας μας μαζί με διάφορες πρακτικές που στόχο έχουν να αυξήσουν τα κέρδη τους στις πλάτες μας. Ψευδής συμβάσεις που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ώρες εργασίας και χαμηλά μεροκάματα (ακόμα και κάτω του βασικού μισθού) στέλνοντας στα σκουπίδια κάθε εργατική νομοθεσία. Κάμερες και ψυχολογική πίεση , εντατικοποίηση , ελλιπή μέτρα προστασίας ,πολλαπλά πόστα, έμφυλες διακρίσεις είναι καθεστώς στα μαγαζιά του επισιτισμού.

Ο συνάδελφος είχε διαμαρτυρηθεί για τις εργασιακές συνθήκες και για το χαμηλό μεροκάματο όμως η εργοδοσία τις περισσότερες φορές με αναβολές προσπαθούσε να υπεκφύγει των ζητημάτων. Ο αγώνας του συναδέλφου αφορά τα σύνολο του κλάδου, είναι μια στιγμή από έναν αγώνα διαρκείας για να αλλάξουμε τους όρους των αφεντικών στις πιάτσες, για να μην είμαστε αναλώσιμοι στα κάτεργα τους, για να αποδομήσουμε την ηθική των συμφωνιών τους και να παλέψουμε για τις δικές μας ανάγκες και συμφέροντα.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Falafel Taste Middle East

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στον απολυμένο συνάδελφο

Δευτέρα 21/3 10:30 Επιθεώρηση εργασίας (Π.Κορομηλά 51)