Γενική Απεργία 9 Νοέμβρη

Γιατί να απεργήσουμε;

Τους λόγους για να απεργήσουμε τους ζούμε καθημερινά, είναι τα ζόρια μας στη δουλειά, οι επαναλαμβανόμενες αυθαιρεσίες των αφεντικών, οι μισθοί μας που δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά και η συνεχόμενη υποτίμηση της εργασίας μας. Συγκεκριμένα:

~Τις περισσότερες φορές αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε με ένσημα που δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ώρες εργασίας/πόστο είτε με καθόλου ένσημα γεγονός που κάνει την υποασφαλισμένη εργασία να αποτελεί καθεστώς στον κλάδο μας.

~Το οχτάωρο σπανίως τηρείται ενώ η υπερεργασία και οι υπερωρίες δεν πληρώνονται με την νόμιμη προσαύξηση.

~Το ίδιο συμβαίνει και με τις Κυριακές και τις αργίες στις οποίες συνήθως δεν λαμβάνουμε το νόμιμο της προσαύξησης(+75% του προβλεπόμενου ωρομισθίου).

~Τα νόμιμα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων  και επίδομα αδείας δεν καταβάλλονται και ο μισθός μας πολλές φορές είναι μικρότερος και από αυτόν που ορίζει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

~Τα αφεντικά συχνά για να μειώσουν το κόστος εργασίας μας φορτώνουν με παραπάνω αρμοδιότητες και δουλειές. Για  παράδειγμα, ενώ μπορεί να έχουμε προσληφθεί  ως σερβιτόρες καταλήγουμε να δουλεύουμε σε πολλαπλά πόστα ως ταμίες, μπαρίστα, λάντζα και καθαρίστριες.

~Η εντατικοποίηση πολλές φορές γίνεται εξοντωτική ειδικά στα μαγαζιά που δουλεύουμε σεζόν με 10ωρα δουλειάς και χωρίς ρεπό για εβδομάδες.

Πολλές φορές στους χώρους της δουλειάς δεχόμαστε παραβιαστικές και σεξιστικές συμπεριφορές  από αφεντικά και όχι μόνο που μας παροτρύνουν να το αποσιωπήσουμε για το καλό του μαγαζιού. Ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά  πως κάθε διαχείριση για την αυτοπροστασία μας ενέχει τον φόβο της απόλυσης.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον όπου αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε σε ένα καθεστώς  αυθαιρεσιών με την ασυδοσία των αφεντικών να ξεπερνάει τις εργατικές νομοθεσίες του κράτους. Όμως ακόμη και στα μαγαζιά που δίνουν τα νόμιμα ο μισθός πάλι δεν αρκεί για να τα βγάλουμε πέρα. Καθώς βλέπουμε ότι δεν φτάνει για να καλύψει βασικά έξοδα είτε το μεγαλύτερο μέρος του εξαντλείται σε λογαριασμούς και βασικά αγαθά διαβίωσης.

Είναι γεγονός ότι βιώνουμε ακόμα μια οικονομική κρίση που καλούμαστε να βάλουμε πλάτη ενώ τα αφεντικά κλέβουν και θα κλέψουν όσα περισσότερα μπορούν από εμάς για να μη δουν τα κέρδη τους να μειώνονται. Πάντα με τη βοήθεια του κράτους, όπου για ακόμα μια φορά θα στηρίξει με κάθε τρόπο τις επιχειρήσεις ενώ ο κόσμος της εργασίας τα βγάζει πέρα όλο και πιο δύσκολα. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, από τη μία ήρθε να κλείσει το μάτι στα αφεντικά νομιμοποιώντας  τις αυθαιρεσίες  τους (θεσμοθέτηση 10ωρου χωρίς πληρωμένη υπερωρία) και από την άλλη καταργεί κεκτημένα αιώνων και μειώνει το πεδίο συλλογικής διεκδίκησης των εργαζομένων, προωθώντας τις ατομικές συμβάσεις έναντι των συλλογικών.

Παράλληλα χτυπούν την συλλογική μας δύναμη και τον τρόπο που επιλέγει η εργατική τάξη να συνδικαλιστεί και να οργανωθεί, μέσα από μια σειρά νομοσχεδίων που η εκάστοτε κυβέρνηση εφαρμόζει. Αυτό φαίνεται άλλωστε από την υποχρεωτικότητα του ηλεκτρονικού μητρώου μελών-δηλαδή το φακέλωμα των συνδικαλιστών. Το όποιο αν τα σωματεία δεν καταθέσουν τότε χάνουν την θεσμική τους εκπροσώπηση σε δημόσιους φορείς όπως η επιθεώρηση εργασίας, την δυνατότητα υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κήρυξη απεργίας. Ακόμα προωθείται η ηλεκτρονική ψηφοφορία και η απαραίτητη πλειοψηφία του 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών για την κύρωση των αποφάσεων καθώς και το φακέλωμα των συνδικαλιστών και των εργαζομένων.

Η απεργία είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα στα χέρια των εργατ(ρι)ών  γι΄ αυτό και έχει χτυπηθεί επανειλημμένα μέσα από νομοσχέδια των εκάστοτε κυβερνήσεων. Το κράτος  προσπαθεί να  παρανομοποιήσει την απεργία και να δυσκολέψει την κήρυξη της , ενώ συνδικαλιστικοί φορείς (βλέπε ΓΣΣΕ) προσπαθούν να την απονοηματοδοτήσουν  και να την αποδυναμώσουν κάνοντας απλά ένα περίπατο στη πόλη. Από την άλλη, ως ΣΣΜ επιλέγουμε η απεργία να είναι η μέρα που θα διεκδικήσουμε να αλλάξουν οι όροι εργασίας στις πιάτσες του επισιτισμού βάζοντας τα δικά μας συμφέροντα μπροστά. Είναι η μέρα που θα εναντιωθούμε στις αυθαιρεσίες των αφεντικών, θα βρεθούμε με συναδέλφους/ισες άλλων κλάδων για να  διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής και θα  σταθούμε η μια δίπλα στην άλλη ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης που δεχόμαστε στους χώρους της δουλειάς μας.

Ενάντια στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες

Άμεση καταβολή όλων των νόμιμων απολαβών (νυχτερινές προσαυξήσεις, επίδομα χριστουγέννων/πάσχα/αδείας, υπερωρίες)

Αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας

Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, τους αγώνες και την απεργία

Ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδακη

Τα νομοσχέδια καταργούνται στους δρόμους και τις πιάτσες

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επιστιτισμού Θεσσαλονίκης