Απεργιακή Συγκέντρωση 1η Μάη 2022

Η 1η Μάη δεν είναι αργία, είναι απεργία.

Για ακόμα μια φορά καλούμαστε να πληρώσουμε μια οικονομική κρίση ενώ τα αφεντικά προσπαθούν να βγουν λάδι. Το κράτος έχει δώσει το ελεύθερο να κάνουν ότι γουστάρουν κόβοντας και ράβοντας συνεχώς νόμους (πχ νομοσχέδιο Χατζηδάκη) στα μέτρα τους. Την ίδια στιγμή ζούμε στην επισφάλεια με αμέτρητες εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Τα αφεντικά βρίσκουν ευκαιρίες για να αυξήσουν τα κέρδη τους ή προσπαθούν να τα διαφυλάξουν με κάθε τρόπο. Ο μισθός παραμένει χαμηλός (πόσο μάλλον όσοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε υποασφαλισμένη εργασία και μεροκάματα κάτω του νόμιμου) και δεν φτάνει ούτε για τα βασικά αγαθά διαβίωσης. Από την άλλη ο μισθός μας μειώνεται έμμεσα όταν τα ενοίκια είναι απλησίαστα ή επωμιζόμαστε τις ανατιμήσεις των προϊόντων. Πρόσφατο παράδειγμα, οι εταιρείες ενέργειας που μετατοπίζουν το κόστος των αυξήσεων του πετρελαίου , αερίου, ρεύματος σε εμάς μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής για να μη χάσουν ούτε ευρώ από τα κέρδη τους. Έτσι ερχόμαστε αντιμέτωπες με εξωφρενικά ποσά που πολλές φορές μπορεί και να ξεπεράσουν ένα μισθό.

Ενώ το κόστος ζωής διαρκώς αυξάνεται, το κράτος μας δίνει χαρτζιλίκι 50 ευρώ! Για τους εργαζόμενους/ες στον κλάδο του επισιτισμού είναι μια αύξηση που θα παραμείνει στα χαρτιά καθώς οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες είναι καθεστώς στις δουλειές μας. Απλήρωτες Κυριακές και νυχτερινά, μισά ένσημα και μεροκάματα που τις περισσότερες φορές είναι κάτω των νόμιμων απολαβών. Είναι οι όροι της πιάτσας που έχουν επιβάλει τα αφεντικά μέσω των προφορικών συμφωνιών και πατάνε στην ανάγκη μας ότι πρέπει να δουλέψουμε για να ζήσουμε. Είναι οι όροι των αφεντικών που αντιμετωπίζουμε καθημερινά σχεδόν σε κάθε δουλεία και καλούμαστε να τους αλλάξουμε μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις και αγώνες.

Με το «άνοιγμα» της τουριστικής σεζόν, κράτος και αφεντικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές πρόβλημα : η βαριά βιομηχανία της χώρας (ο τουρισμός) κινδυνεύει καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν παραπάνω από 50.000 κενές θέσεις εργασίας. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα όταν συνάδελφοι/ισσες αρνούνται να δουλέψουν στα κάτεργα του τουρισμού. Δηλαδή να δουλεύουνε 10ωρα και 12ωρα χωρίς ρεπό για μια ολόκληρη σεζόν, με μισθούς που στην καλύτερη φτάνουν για να πληρώσεις απλήρωτους λογαριασμούς και πάγια έξοδα επιβίωσης. Με διαμονή σε τρώγλες και την εντατικοποίηση να χτυπάει κόκκινο. Έτσι τα αφεντικά ενώ περιμένουν να αυξήσουν κι άλλο την κερδοφορία τους, δεν βρίσουν εργαζόμενες/ους να ξεζουμίσουν.

Το κράτος για ακόμα μια φορά ετοιμάζεται να διαχειριστεί τα προβλήματα των αφεντικών μέσω του νέου νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» . Είναι έτοιμο να βάλει πλάτη σε μικρά και μεγάλα αφεντικά, δίνει λεφτά μέσω των μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων και μειώνει το κόστος για τα εργατικά χέρια των επιχειρήσεων επιδοτώντας τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Από την άλλη με το νέο νομοσχέδιο θα διαγραφούν άνεργες/οι από το μητρώο του ΟΑΕΔ σε περίπτωση άρνησης θέσης εργασίας τρεις φορές στα προγράμματα κατάρτισης και μεταξύ άλλων μειώνεται το ταμείο ανεργίας και ο χρόνος που κάποια μπορεί να μείνει άνεργη.

Απέναντι στην υποτίμηση της εργασιακής μας δύναμης, την εργασιακή αναδιάρθρωση και τις αυθαιρεσίες των αφεντικών οφείλουμε να σταθούμε ο ένας δίπλα στην άλλη να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε όλα όσα μας έχουν κλέψει τα αφεντικά. Να σταματήσουμε να είμαστε αναλώσιμοι στα κάτεργα τους, να αποδομήσουμε την ηθική των συμφωνιών των αφεντικών και να αλλάξουμε τους όρους εργασίας στις πιάτσες του επισιτισμού. Με όπλο μας τη συλλογική μας δύναμη, με απεργίες και αγώνες από τα κάτω και τα δικά μας συμφέροντα μπροστά να αντισταθούμε σε ότι έρχεται, χωρίς να μοιρολατρούμε ή να αναθέτουμε τους αγώνες μας σε ξεπουλημένους εργατοπατέρες.

 

-Αυξήσεις στους μισθούς με βάση της ανάγκες μας

-Πλήρη ασφάλιση, ένσημα βαρέα κ ανθυγιεινά

-Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να καλύπτουν όλες/ους εργαζόμενες/ους

 

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον εκφοβισμό των αφεντικών,

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ σε όλους τους χώρους εργασίας,

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μεταξύ των εργαζομένων.

 

Απεργιακή Συγκέντρωση/Πορεία 

1η Μάη 2022 11:00 Καμάρα

 

Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού Θεσσαλονίκης