Εργατική Συγκέντρωση 23/6

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ or not

Με το πέρασμα της πανδημίας ,σταδιακά οι περισσότερες από εμάς επιστρέψαμε στις δουλείες μας ή μάλλον όχι όλοι και όλες, κάποιες απολύθηκαν, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν ή βρίσκονται ακόμα σε αναστολή εργασίας .Νέα δεδομένα και αλλαγές ήρθαν να δυσκολέψουν κι άλλο την εργασιακή καθημερινότητα! Να θυμίσουμε πως είμαστε αυτοί που κατά βάση δουλεύουμε με μισά ένσημα, σε πολλαπλά πόστα και πολλές φορές με απολαβές κάτω του νόμιμου -χωρίς δώρα και επιδόματα. Άραγε σε ποια ακριβώς παραπάνω κανονικότητα να θέλουμε να επιστρέψουμε;

Όσοι/ες από μας δε βρεθήκαμε άνεργοι/ες ή δεν απολυθήκαμε ,φορέσαμε απλά μια μάσκα και γίναμε λάστιχο για να εξυπηρετήσουμε πελάτες, βρεθήκαμε με μειωμένες ώρες εργασίας και μειωμένους μισθούς και με ένα αίσθημα ανασφάλειας για το τι θα μας ξημερώσει (…) Από την άλλη, τα αφεντικά προσπαθώντας να μειώσουν το «εργατικό κόστος» , επικαλούνται ανελλιπώς , πως το μαγαζί δεν βγαίνει και πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή , λες και μοιραστήκαμε τα κέρδη για να μοιραστούμε και τις ζημιές.

Ίδια τακτική με τα αφεντικά ακολουθεί και το κράτος , μας τονίζουν πως πρέπει να κάνουμε υπομονή ,να βοηθήσουμε όλοι για την ανάκαμψη της οικονομίας. Κάθε φορά το ίδιο παραμύθι, είτε είναι ανάπτυξη είτε είναι ανάκαμψη, τις πλάτες θα πρέπει να τις βάλουμε εμείς! Ενώ βλέπουμε για ακόμη μια φορά, το κράτος να κλείνει το μάτι σε επιχειρήσεις και αφεντικά, με μέτρα όπως οι επιδοτήσεις μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγές, μέτρα ρευστότητας , μειώσεις μισθών στο 20%, μειώσεις ενοικίων των επιχειρήσεων, επιστροφές φόρου. Άραγε θα είχε ενδιαφέρον να συγκρίναμε τον κατάλογο των μέτρων υπέρ των επιχειρήσεων σε σχέση με αυτά που πάρθηκαν για την επιβίωση και προστασία των εργαζόμενων και ανέργων ή ξέρουμε ήδη την απάντηση;

Μετά την καραντίνα, βλέπουμε την επιβίωση μας να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, με την επιστροφή στην «κανονικότητα» τα έξοδα να επιστρέφουν αμείωτα, σε αντίθεση με το μισθό μας που παίρνει την κάτω βόλτα. Η ποιότητα ζωής μας εξοβελίζεται μαζί με το δημόσιο χώρο που παραχωρείτε με τη μορφή τραπεζοκαθισμάτων στα μαγαζιά και μετατρέπεται για εμάς σε εντατικοποίηση και επιπλέον εργασιακό φόρτο.

Μπορεί προ κωρονοϊού να αντιμετωπίζαμε μια πραγματική αύξηση των ενοικίων, όπου καλούμασταν να μισθώσουμε υπόγεια και τρύπες έναντι ανεξήγητων ποσών, πλέον όμως αντιμετωπίζουμε μια έμμεση αύξηση των ενοικίων. Με την μείωση του μισθού μας, ακόμα κι αν το ενοίκιο παραμένει σταθερό, δεσμεύει μεγαλύτερο ποσοστό του, αφήνοντας ακόμη λιγότερα για να καλύψουμε τις υπόλοιπες ανάγκες μας. Ακόμη ενώ τόσο καιρό έχουμε μείνει χωρίς εισόδημα ( ή την πενιχρή επιδότηση του κράτους ) συνεχίζουν να τρέχουν κανονικά οι λογαριασμοί. Έτσι δημιουργείται ένα ακόμα βάρος για εμάς καθώς για να επιβιώσουμε αναγκαζόμαστε να αφήσουμε απλήρωτους λογαριασμούς για να καλύψουμε έξοδα για τις βασικές μας ανάγκες.

Σίγουρα, τα μέτρα περί προστασίας των εργαζομένων, μας βρίσκουν όλους να αναρωτιόμαστε αν θα έχουμε δουλειά ή μισθό τον επόμενο μήνα και μας αφήνουν εκτεθειμένους σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Καλούμαστε να επιβιώσουμε σε ένα περιβάλλον ακραίας εργασιακής επισφάλειας με μειώσεις μισθών και παγίωση της εκ περιτροπής εργασίας. Άλλη μια ευκαιρία για το κράτος και το κεφάλαιο, να χρησιμοποιήσουν εργαλιακά τα έκτακτα μέτρα για την ανακούφιση της οικονομίας καθώς και την συνολική εργασιακή συνθήκη, για τη δημιουργία ενός νέου φτηνού εργατικού δυναμικού ή ακόμα για την επιβολή νέων όρων και μειωμένων μισθών στις πιάτσες που δουλεύουμε. Ξέρουμε ότι από 15/7 που απελευθερώνονται οι απολύσεις, ημερομηνία που λήγουν τα μέτρα “υπεράσπισης των εργαζομένων” , πολλοί/ες από εμάς θα βρεθούμε χωρίς δουλειά. Είτε με την απευθείας απόλυση , είτε με τον εκβιασμό των μειωμένων ωρών εργασίας που θα μας οδηγήσει σε “οικοιοθελή αποχώρηση”. Mέσα από την οργάνωση στη βάση και τους οριζόντιους αγώνες οφείλουμε να τους δείξουμε το κόστος (διεκδίκηση διαφοράς δεδουλευμένων, απλήρωτων επιδομάτων κ.α) των επιλογών των αφεντικών.

Έτσι λοιπόν, δεν θα τους πούμε και ευχαριστώ που τσακιζόμαστε για τα κέρδη τους, που δουλεύουμε με 3 ευρω/ώρα και ένα ένσημο τη βδομάδα. Η συλλογική μας δύναμη ,η αλληλεγγύη και οι αγώνες μας θα είναι η απάντηση και το όπλο μας απέναντι στη κρίση που καλούμαστε να πληρώσουμε για ακόμη μια φορά. Μπροστά λοιπόν σ΄ αυτή τη συνθήκη αντιλαμβανόμαστε πως αν δεν συναντηθούμε και με άλλους/ες συναδέλφους/ισσες να μοιραστούμε τις αγωνίες μας , αν δεν επιχειρήσουμε να συλλογικοποιήσουμε τις ανάγκες μας και τις διεκδικήσεις μας απέναντι στ αφεντικά , η κρίση αυτή θα πέσει να μας πλακώσει. Γι αυτό επιλέγουμε να οργανωνόμαστε στους χώρους της δουλειάς μας χωρίς αυθεντίες και ειδικούς , διεκδικούμε :

Νόμιμες απολαβές , μέτρα προστασίας, δώρο πάσχα*.

Μείωση ωραρίων με πλήρη μισθό και ασφαλιστική κάλυψη.

Άδειες, μισθοί, επιδόματα και δώρα στην ώρα τους.

Μείωση ενοικίου.

Να εμποδίσουμε απολύσεις ,μειώσεις μισθών .

Καμία ανοχή στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

***Μην αφήνεις τα αφεντικό σου να σε κλέβει***

Έως το τέλος του μήνα, οφείλει η εργοδοσία να καταβάλει στους εργαζόμενους/ες το Δώρο Πάσχα και στη συνέχεια το κράτος θα πληρώσει στις επιχειρήσεις το μερίδιο που αντιστοιχεί στις ημέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός τελούσε σε αναστολή. Όμως, ένας εργαζόμενος είτε βρισκόταν είτε όχι σε αναστολή ,δικαιούται ολόκληρο το επίδομα δώρου Πάσχα. Δε φτάνει που τις περισσότερες φορές αρνούνται την καταβολή του , δεν θα τους χαρίσουμε ούτε ένα ευρώ για τις επιχειρήσεις τους.

Καλούμε σε εργατική συγκέντρωση

Τρίτη 23/6 ΚΑΜΑΡΑ 7:00 μ.μ.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον εκφοβισμό των αφεντικών,

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ σε όλους τους χώρους εργασίας,

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μεταξύ των εργαζομένων.

*Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού είναι σωματείο βάσης. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και στις οποίες συμμετέχουν όλοι ισότιμα και μακριά από τη λογική της ανάθεσης του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, των αρχηγών και των ειδικών. Είναι ανοιχτό σε όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/ους του κλάδου, εκτός φυσικά από αφεντικά, υπεύθυνους, προϊστάμενους, φασίστες, σεξιστές, ομοφοβικούς, τρανσφοβικούς και αυτούς που προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους ή υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί.

Επικοινωνία με το σωματείο:

e-mail: swmateioservitorwn@yahoo.gr

site: http://ssmthess.espivblogs.net

fb: Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης

Μπορείς επίσης να μας βρεις στα γραφεία του σωματείου (Στρατηγού Μακρυγιάννη 7) κάθε τετάρτη 11:30 στην τακτική μας συνέλευση.

Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδου του επισιτισμού Θεσσαλονίκης